Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką

Absolutnie zachwycający, domowy smalczyk z gruszką

Smalec z dodatkiem gruszki i orzechów włoskich
canva/TeresaKasprzycka

Pajda ze smalcem jest rarytasem, który skusi niejednego smakosza. Zazwyczaj dla urozmaicenia smaku wyrobu, dodaje się jabłka, które nadaje mu przyjemnej słodyczy. W chłodne dni warto sięgnąć po kombinację gruszki i orzechów włoskich. Smalczyk będzie delikatny i chrupiący.

Zdradzaliśmy już wcześniej przepis na ten specjał z dodatkiem słodkiego jabłka i majeranku. Podpowiadaliśmy też co zrobić, by i wegetarianie mogli cieszyć się niezwykłą konsystencją smalczyku. Tym razem proponujemy wam przyrządzenie wrzucenie do tego klasycznego rarytasu gruszki i prażonych orzechów włoskich. Urozmaicą zarówna jego smak, jak i teksturę.

Przepis na słodki i chrupiący smalec do kanapek

Składniki:

  • 500 g słoniny

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 średnia cebula

  • 1 dojrzała gruszka, najlepiej konferencja

  • 30 g łuskanych orzechów włoskich

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i starannie siekamy. Na suchej patelni delikatnie prażymy rozdrobnione orzechy włoskie i odstawiamy je do wystudzenia.

Słoninę topimy, aż uzyskamy skwarki. W tym momencie wrzucamy boczek i cebulę. Całość podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli. Solimy odrobinę Kolejny krok to dodanie gruszki.

Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy ją na patelnię wraz z sokiem, który wypłynął w czasie ścierania. Podsmażamy przez około 10 minut, na bardzo małym ogniu.

Na koniec dodajemy prażone orzechy i przekładamy do miski z pokrywką lub czystego słoika. Pozostawiamy do wystudzenia i zamykamy naczynie. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Orzechy włoskie w misce
Orzechy włoskie sprawią, że smalczyk będzie przyjemnie chrupał

Źródło zdjęcia: canva/Barcin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniastarowiejskiejgospodyni

Zapraszamy na nasz Instagram