Smakosze.pl Przepisy Szybkie, beztłuszczowe krokiety z piekarnika w orzechowej panierce
canva

Szybkie, beztłuszczowe krokiety z piekarnika w orzechowej panierce

25 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Krokiety są smaczne, ale można zarzucić im dużą zawartość tłuszczu, a przez to kaloryczność. Dlatego proponujemy je upiec zamiast smażyć. By zaś jeszcze bardziej je odmienić do panierowania użyjcie nie tartej bułki lecz zmielonych orzechów. Efekt będzie rewelacyjny.

Jeśli macie ochotę na pyszne, wegetariańskie krokiety polecamy wam te z grzybowym farszem. Doskonałe będą grzyby leśne , jednak pieczarki w zupełności wystarczą.

Idealnym uzupełnieniem potrawy będą orzechy włoskie użyte do panierowania. Po upieczeniu krokietów zyskają jeszcze wyraźniejszy smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie, beztłuszczowe krokiety z piekarnika w cudownej orzechowej panierce

Składniki:

na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • ok. 1,5 szklanki mleka

  • 1 łyżka oleju

  • szczypta soli

na farsz:

  • 50 dag pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

do panierowania:

Przygotowanie krokietów:

Składniki ciasta dokładnie zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej, płynnej śmietanki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka. Ciasto odstaw na 15 minut.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj pieczarki, przesmaż, odparuj cały płyn. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.

Usmaż cienkie naleśniki pozostawiając 3-4 łyżki ciasta. Na każdym naleśniku umieść porcję farszu. Zawiń do środka dwa naprzeciwległe boki naleśników, a potem zwiń naleśnik w rulon.

Otrzymane krokiety posmaruj pozostałym ciastem naleśnikowym, obtocz lub posyp zmielonymi orzechami.

Krokiety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C. Smacznego!

krokiety
krokiety

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: blendman

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy