Smakosze.pl Przepisy Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami
Canva / arfo

Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami

21 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.

Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z kuszącym dodatkiem

Naleśniki można przyrządzić na wiele sposobów. Jakiś czas temu na naszym portalu gościła receptura na ruską odsłonę tego uwielbianego dania . Tym razem sięgniemy po recepturę na placki z truskawkami i bitą śmietaną.

Wyśmienite naleśniki w mgnieniu oka znikną z talerzy. Za sprawą ubitej śmietany będą one jeszcze bardziej smakowite . Przepis jest banalnie prosty. Specjał będzie gotowy nawet w 30 minut. W jakie składniki musimy się zaopatrzyć?

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 3 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 60 ml oleju

  • odrobina soli

Dodatki:

  • 500 g truskawek

  • 250 ml śmietanki 30 %

  • 30 g cukru

Niezawodny przepis na naleśniki z truskawkami

Na początku składniki na ciasto wyjmujemy z lodówki. Muszą mieć one osiągnąć temperaturę pokojową. Gdy już to nastąpi, miksujemy je w jednej misce. Powinniśmy otrzymać dosyć rzadkie ciasto, które przykleja się do łyżki i ścieka cienkim strumieniem.

Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Nie powinno być potrzeby dodawania oleju, ponieważ jest on już w cieście . Gotowe placki przekładamy na talerz. Teraz przyszła pora na owocowe nadzienie.

Zimną śmietanę ubijamy przy użyciu miksera. Zaczynamy od małych obrotów i stopniowo je zwiększamy. Po minucie dodajemy jedną łyżkę cukru. Gdy już się dobrze rozprowadzi, mieszankę wzbogacamy o kolejną porcję .

Truskawki starannie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Naleśniki smarujemy ubitą śmietaną i dodajemy truskawki. Warto pamiętać, że truskawki możemy zastąpić dżemem. Wówczas placki smarujemy nim w pierwszej kolejności. Godny uwagi jest przepis na puszyste naleśniki .

Naleśniki w pysznym wydaniu
Naleśniki w pysznym wydaniu

Canva / arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy