Smakosze.pl Przepisy Szybkie i zdrowe ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne do wieczornej herbaty
canva/Tatiana Volgutova

Szybkie i zdrowe ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne do wieczornej herbaty

13 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Idealnie chrupiące ciasteczka wcale nie muszą być kaloryczną bombą - poniższe ciasteczka owsiane z bakaliami są tego doskonałym dowodem. Dzięki posłodzeniu ich 5 łyżkami miodu można zrezygnować z dodania do nich niezdrowego cukru. Wystarczy, że podasz je do stołu, a znikną z talerza w kilka sekund. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w której można je maczać.

Ciastka owsiane niektórym mogą kojarzyć się z czymś niesmacznym, jednak w praktyce jest zupełnie inaczej. Mieszanka bakalii zapewnia, że każde ciasteczko będzie miało idealny i intensywny smak.

Miód, jak podaje portal medicover, wykazuje działanie antybakteryjne, obniżające ciśnienie i poprawiające metabolizm. Dlatego posłodzenie nim ciastek jest zawsze najlepszym wyborem.

Przepis na ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki:

  • 400 g płatków owsianych

  • pół kostki masła

  • 2 jajka

  • 200 g żurawiny

  • 50 g migdałów

  • 50 g orzechów laskowych

  • 5 łyżek miodu

  • szczypta soli

Zacznij od posiekania żurawiny, migdałów i orzechów laskowych na mniejsze kawałki. Wsyp je do dużej miski, dodaj do nich płatki owsiane oraz szczyptę soli. W osobnej misce umieść posiekane masło, jajka i miód.

Następnie dodaj do mokrych składników suche i dokładnie je ze sobą wymieszać. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dolej do niej odrobinę wody lub jogurtu naturalnego. Odstaw ciasto na 5 minut, aby płatki wciągnęły nieco wilgoci.

Na blachę z papierem do pieczenia wykładaj porcje ciasta przy użyciu łyżki. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciasteczka przez około 15 minut. Po ostygnięciu staną się kruche. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz przepis na bananowe placki z czekoladą. Ten tekst wyjawia, jak zrobić budyniowe naleśniki.

Ciasteczka owsiane

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zakumaj; medicover

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy