Szynka z piekarnika to specjalność mojej mamy. Wszyscy czekamy na ten obiad co niedzielę
Szynka z piekarnika na obiad będzie smakować w niedzielę. Soczyste mięso naszpikowane jest pysznymi dodatkami. W szynce nie brakuje też aromatycznych przypraw, które sprawiają, że zjesz ją z apetytem. To idealna propozycja na niedzielny posiłek.
Szynka z piekarnika na obiad w niedzielę
Co gotujesz na obiad w niedzielę? U mnie w domu tego dnia jadamy szynkę z piekarnika, którą przyrządza moja mama. Danie jest mięciutkie, soczyste i dosłownie rozpływa się w ustach . Szynka z piekarnika na obiad pachnie przyprawami i zawiera czosnek oraz boczek.
Dzięki tym składnikom jest wyjątkowo smaczna. To danie stało się już tradycją w moim domu. Mama podaje szynkę z piekarnika na obiad w niedzielę. Rodzina zajada się tym mięsem , dlatego polecam przepis , który znajdziesz na kanale YouTube Anka Gotuje . Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak przyrządzić szynkę z piekarnika na obiad?
Składniki:
- 2 ½ kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbków czosnku
- 200 g wędzonego boczku
- 3 liście laurowe
- 2 cebule na koniec pieczenia
Przygotowanie dania zacznij od przeciśnięcia 5 ząbków czosnku przez praskę i przełóż go do miseczki. Wsyp wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj . Boczek pokrój w słupki. Pozostałe 5 ząbków czosnku pokrój wzdłuż na ćwiartki.
Mięso nacieraj przygotowaną mieszanką przypraw. Ostrym nożem zrób nacięcia i włóż ćwiartki czosnku i słupki boczku do mięsa. Potem sznurkiem zwiąż mięso . Dzięki temu będzie miało ładny kształt w czasie pieczenia.
Szynka z piekarnika, czyli smak i soczystość
Pod sznurek na szynce dodaj kilka liści laurowych. Tak przygotowane mięso włóż do rękawa, przełóż do brytfanki i potem do lodówki na 3 godziny. Następnie szynkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2 godziny. Po upływie 1 godziny i 45 minutach zdejmij rękaw .
Na dno naczynia do sosu, który się wytopił, dodaj 2 cebule pokrojone w piórka. Mięso wstawiam jeszcze na 15 minut do pieczenia. Potem zdejmuję sznurek i szynkę podaję na gorąco . Jest pełna smaku i bardzo soczysta. Można ją jeść też na zimno. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto dodać ocet do rosołu. Podawaliśmy przepis na rurki z ciasta francuskiego z pysznym kremem.
Źródło: YouTube/ankagotuje
Zdjęcia: screen YouTube/ankagotuje