Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał swój sposób na młodą kapustę. Ta zasmażana nie ma do niej startu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.07.2024 08:10

Strzelczyk pokazał swój sposób na młodą kapustę. Ta zasmażana nie ma do niej startu

młoda kapusta
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na młodą kapustą. Z jego przepisu zachwyca smakiem oraz aromatem. Przebija nawet tę zasmażaną. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. Podana do obiadu zachwyci każdego smakosza.

Znany kucharz pokazał swój sposób na kapustę

Na swoim kanale na YouTubie znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - umieścił przepis na wyborną młodą kapustę. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do dobrego obiadu albo jako smaczna przekąska w ciągu dnia.

Wypróbuj przepis Strzelczyka i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. Twoi domowi smakosze będą zachwyceni i z całą pewnością poproszą o dokładkę. Spodoba im się tak bardzo, że już nigdy nie poproszą o tę zasmażaną. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami oraz przepis. 

krojenie kapusty.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Weź ciasto francuskie, owiń nim łyżki i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

Nie tylko młoda kapusta

Kapusta swój smak zawdzięcza przyprawom oraz kilku niezbędnym składnikom. Wszystkie potrzebne produkty są umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, przygotuj wszystko, co potrzebne, a następnie przygotuj kapustę z przepisu znanego kucharza. 

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 jajka
  • koperek
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na młodą kapustę według Strzelczyka

Z kapusty oderwij niepotrzebne liście, a samą kapustę pokrój na cztery części. Każdą z nich dokładnie umyj. Zagotuj wodę w garnku, kiedy zacznie wrzeć wsyp sól i włóż obrane ząbki czosnku. Dopiero wtedy włóż kawałki kapusty.

Kapustę gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Do miski wbij jajka i przypraw je odrobiną soli oraz pieprzu. Wymieszaj je dokładnie za pomocą trzepaczki. Umyty koperek drobno posiekaj. Przesyp go do jajek i ponownie wymieszaj. 

Ugotowaną kapustę odcedź. Na patelni rozpuść odrobinę masła. Kawałki kapusty obtocz w jajku i przyprawach, a następnie w bułce tartej. Przełóż ją na patelnię i smaż do momentu zarumienienia na złoty kolor. Podaj na obiad i patrz, jak szybko znika. Sprawdź przepis na koktajl z koperku oraz poznaj przepis na lepszą zupę niż pomidorową

smażona kapusta.jpg
Fot.  YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem