Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź ciasto francuskie, owiń nim łyżki i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2024 19:36

Weź ciasto francuskie, owiń nim łyżki i wstaw do piekarnika. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

deser
Fot. Youtube/appetizing.baking

Zjadłbyś coś pysznego? Weź ciasto francuskie, owiń nim łyżki i wstaw do piekarnika. Wyjdzie deser, że palce lizać. Czegoś, tak dobrego na pewno się nie spodziewałeś, dlatego wypróbuj ten przepis. 

Ciasto francuskie na deser

Ten przepis powinien poznać każdy łasuch. Wszystko dlatego, że zapewnia on pyszny i ciekawy efekt na talerzu. Żeby skorzystać z tego przepisu, potrzebujesz ciasta francuskiego i łyżek. Owiń ciastem łyżki, wstaw do piekarnika i przygotuj wyborny krem. 

Zrobisz go ze śmietanki i orzechów laskowych i jeszcze kilku składników, które być może masz w swojej kuchni. W taki sposób powstaną pyszne rurki wypełnione orzechowym kremem. Deser kusi smakiem i doskonale prezentuje się na stole. Podobny przepis znajdziesz na kanale YoyTube Appetizing.tv-Baking Recipes. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

deser
Fot. Youtube/appetizing.baking
Ułóż ciasto na blasze i zrób wgłębienia szklanką. Bułki i chleb z piekarni mogą się przy tym schować

Jak zrobić rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym?

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 50 g budyniu o smaku waniliowym
  • 50 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g orzechów laskowych

Przygotowanie deseru zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego i pokrojenia go w paski. Weź łyżeczki i owiń wokół nich paski ciasta francuskiego. Zawiń na ruszcie i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Teraz zajmij się przygotowaniem kremu. Do garnka wsyp budyń i wlej mleko. Cały czas mieszaj i podgrzewaj. Gdy budyń się zagotuje, wlej do miski. Ostudź, przykryj folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki, wlej śmietankę i ubijaj.

Deser, któremu się nie oprzesz

Orzechy laskowe upraż na patelni. Drobno posiekaj i dołóż do kremu. Składniki wymieszaj i kremem wypełnij wyjęte z piekarnika rurki. Deser możesz schłodzić przed podaniem. Smakuje pysznie i dosłownie rozpływa się w ustach. 

Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po ten prosty przepis. Kilka składników, niewiele pracy w kuchni i doskonały efekt gwarantowany. Doceni go każdy łasuch. Pisaliśmy o tym, jak gotować fasolkę, by nie była łykowata. Podawaliśmy przepis na obiad na upały z kalafiorem w roli głównej. 

deser
Fot. Youtube/appetizing.baking