Smakosze.pl Dieta Ta herbata była hitem PRL-u, dziś mało kto ją pije. Napar opóźnia starzenie
Fot. Shutter/YAKOBCHUK VIACHESLAV

Ta herbata była hitem PRL-u, dziś mało kto ją pije. Napar opóźnia starzenie

17 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomniana herbata PRL-u wraca do łask. Kiedyś pili ją niemal wszyscy, a i dzisiaj powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Ta zdrowa herbata jest także tania i co ważne ma wiele cennych dla organizmu właściwości. Poznaj je, a później rozkoszuj się znakomitym smakiem naparu.

Popularna herbata PRL-u

Każdy, kto żył w czasach PRL-u, wie, że brakowało wtedy dosłownie wszystkiego. Sklepy spożywcze świeciły pustkami, a mimo to przez cały czas dostępna była czerwona herbat a. Na lata o niej zapomniano, ale teraz znów zyskuje popularność.

Okazuje się bowiem, że ta herbata z PRL-u ma wiele cennych dla zdrowia właściwości. Do gustu przypadnie szczególnie tym, którzy dbają o swój młody wygląd. Czytaj dalej, a dowiesz się, dlaczego jest to aż tak zdrowa herbata oraz jak należy ją spożywać.

her ba ta.jpg
Fot. Canva/Bairachnyi
Polacy jedzą go na śniadanie, a to najgorszy rodzaj sera. Dietetyczka ostrzega

Dlaczego czerwona herbata jest zdrowa?

Czerwona herbata swoje prozdrowotne działanie zawdzięcza przede wszystkim właściwościom antyoksydacyjnym. To zawarte w niej polifenole pozbywają się wolnych rodników i właśnie dzięki temu opóźniają procesy starzenia się organizmu.

W dodatku herbata wzmacnia także odporność i przeciwdziała występowaniu miażdżycy, udaru oraz zawału. Ta zdrowa herbata powinna znaleźć się także w diecie wszystkich tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy. Napar poprawia przemianę materii, a także działa pozytywnie na układ trawienny.

Czerwona herbata - jak ją pić?

Znasz już najważniejsze właściwości naparu, więc musisz dowiedzieć się także, jak ją spożywać. Przede wszystkim należy stosować się do rad ekspertów, którzy mówią, że czerwona herbata może być wypijana w postaci trzech filiżanek dziennie. W dodatku powinno spożywać się ją po posiłku, ale w odstępie 30 minut od jego zjedzenia. Pamiętaj, aby pić ją z umiarem. Jeżeli cierpisz na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, to przed spożyciem herbaty musisz skontaktować się z lekarzem.

czerwona herbata.jpg
Fot. Canva/Sergeeva
Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
Taką niezwykłą sałatkę zrobię na Wszystkich Świętych. Podana w makaronie zachwyci gości
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy