Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
To pyszne śliwkowe ciasto jest jednym z najszybszych deserów, jakie można sobie wyobrazić. Przygotowujemy je na patelni z kilku na szybko połączonych składników. Efekt jednak zupełnie nie oddaje tej prostoty – to po prostu doskonałe ciasto.
Ciasto Anny Zyśk
Niektórzy nazywają tego typu desery ciastami bez pieczenia. To niedokładna nazwa: pieczenie na patelni też jest pieczeniem. Jednak pełnoprawne ciasto bez użycia piekarnika to sposób na deser tyleż szybki, co pyszny.
Śliwki to jedne z ostatnich świeżych owoców, którymi możemy się cieszyć przed nadejściem zimowego sezonu na cytrusy. Warto wykorzystać je na ten ekspresowy przepis. Pochodzi on od Anny Zyśk, autorki popularnego na Instagramie profilu jedz.pysznie. Warto przyjrzeć się, jak ona przygotowuje podobne ciasto.
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To najlepsza okazja na upieczenie własnego bochenkaSzybkie ciasto ze śliwkami
Anna Zyśk zapewnia, że takie ciasto można przygotować w 20 minut. I rzeczywiście, nietrudno to zrobić. Ciasto przypomina placek i świetnie nadaje się nie tylko na deser, lecz także na podwieczorek.
Składniki
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 50 ml oleju
- 50 ml mleka
- 100 g mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g śliwek lub innych owoców
Ciasto z patelni
Krok 1. Z papieru do pieczenia wycinamy okrągły arkusz i wykładamy nim patelnię o średnicy ok. 23 cm.
Krok 2. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich pestki.
Krok 3. Połówki śliwek układamy rozcięciem do dołu na patelni.
Krok 4. W kielichu miksera mieszamy jajka, cukier i aromat waniliowy na puszystą masę. Wolnym strumieniem, ciągle mieszając, dolewamy mleko i olej. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i łączymy łopatką.
Krok 5. Ciasto wylewamy na śliwki, przykrywamy i ustawiamy na palniku o małej mocy. Pieczemy przez ok. 20 minut – do suchego patyczka.
Krok 6. Upieczone ciasto przekładamy na talerz lub paterę, odwracając patelnię do góry dnem. Posypujemy cukrem pudrem.