Ta sałatka jest lepsza niż jarzynowa i bankietowa. Główny składnik zaskakuje niemal wszystkich
Nie tylko karp i pierogi. Na Boże Narodzenie przygotuj także sałatkę, która jest lepsza niż jarzynowa. W dodatku zasmakuje wszystkim tak bardzo, że będziesz przygotowywać ją co roku. Już teraz poznaj przepis i wykorzystaj go podczas świątecznych przygotowań.
Sałatka idealna na święta
Na wigilijnym stole oprócz typowych świątecznych potraw zawsze znajduje się także sałatka . W tej kwestii panuje dowolność, ale gospodynie najczęściej przygotowują tę, którą lubią wszyscy, czyli jarzynową. Trzeba przyznać, że to świetny wybór, ale można przygotować znacznie lepszą. Jedną z nich jest ta, na którą przepis znajdziesz w dalszej części.
Ta nowatorska sałatka na Boże Narodzenie nie tylko dobrze smakuje, ale też perfekcyjnie wygląda. Zaproszeni goście nie będą mogli się nadziwić, że przygotowałaś ją własnoręcznie, bo wygląda, jak przyrządzona przez szefa kuchni z najlepszej restauracji. Z tym przepisem zrobisz ją bardzo łatwo.
Sałatka z nietypowego składnika
Sałatka z poniższego przepisu sprawdzi się na święta, ponieważ jej głównym składnikiem są śledzie. Ten składnik może dziwić, ale dzięki nim całe danie jest smaczne i wyraziste. Niezbędne będą również warzywa oraz produkty, dzięki którym sałatka na Boże Narodzenie będzie sycące i obłędne w smaku. O tym, co będzie ci potrzebne, dowiesz się po uprzednim sprawdzeniu listy znajdującej się poniżej.
Składniki:
- 500 g solonych śledzi
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 6 jajek
- 1 cebula
- majonez
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu
- 100 ml gorącej wody
- 3 łyżki mleka
- 1 burak
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej
Sałatka ze śledziem – przepis
Przygotowanie sałatki rozpocznij od posiekania cebuli w drobną kostkę. Przełóż ją do miski i wsyp sól, cukier, a następnie wlej wodę i ocet. Składniki dokładnie wymieszaj, aby sypkie składniki w pełni rozpuściły się w cieczy. Marynatę odstaw na 15 minut.
Śledzie pokrój w małą kostkę. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na małych oczkach tarki. Trzy jajka ugotuj na twardo i również zetrzyj na tarce. Na płaskim talerzu rozłóż starte ziemniaki i posmaruj je odrobiną majonezu. Ułóż na nim kawałki ryby oraz marynowanej cebuli. Ułóż warstwę z połowy startych jajek.
Marchew obierz, umyj i również zetrzyj na małych oczkach tarki. Ułóż warzywo na jajkach i pole je majonezem. Następnie ponownie stwórz kolejne warstwy z ziemniaków, majonezu, śledzi, cebuli, jajek i marchewki. Wierzch kopca posmaruj majonezem i obsyp startymi jajkami.
Do miski wbij trzy jajka i wlej mleko. Wsyp pieprz, sól i wymieszaj ze sobą składniki. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Z przygotowanej masy z jajek usmaż trzy naleśniki.
Buraka obierz, i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż wiórki warzywa do miski i przypraw solą, pieprzem. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz majonez. Całość dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na naleśniki, rozsmaruj, a następnie zawiń w rulony. Pokrój je w kawałki o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich ułóż na sałatce. Miejsca pomiędzy przyozdób liśćmi natki pietruszki. Sałatka jest gotowa i możesz podawać ją na Boże Narodzenie zamiast zwykłej jarzynowej.
Sprawdź także, gdzie masło kupisz taniej oraz dowiedz się, jak mrozić pierogi .