Nie ma lepszego sposobu na mrożenie pierogów. Trik na medal
Zawsze lubiłam ułatwić sobie gotowanie. Szczególnie robię to przed Wigilią i Bożym Narodzeniem, by w tak ważnych dniach spędzić jak najmniej czasu w kuchni. Pierogi z kapustą i grzybami przygotowuję więc wcześniej. Stosuję tutaj prosty trik, dzięki któremu wigilijna potrawa smakuje tak, jakbym zrobiła je tego samego dnia.
Najlepsze pierogi na Wigilię
Mrożenie pierogów wcale nie musi oznaczać, że będą one twarde i posklejane. Wystarczy, że przed włożeniem ich do zamrażarki zastosujesz prosty i sprawdzony trik. Doświadczeni kucharze zawsze blanszują pierogi przed mrożeniem. Dzięki temu danie smakuje perfekcyjnie, a ciasto się nie skleja.
Przygotowane pierogi wrzuć na osolony wrzątek z odrobiną oleju na dosłownie 30 sekund. Następnie wykonaj kroki opisane poniżej. Wigilijne pierogi będą smakować jak marzenie! Trik poznałam dzięki Ani Zyśk. Vlogerka kulinarna na swoim kanale na Instagramie jedz.pysznie zdradza nie tylko porady, ale również przepisy na proste i wyśmienite dania, desery i ciasta.
Przepis na ciasto na pierogi również mam od Ani Zyśk. Vlogerka nie dodaje do ciasta wody. Zamiast niej stosuje inny produkt. Wigilijna potrawa nie ma sobie równych.
Nie syp jej do sałatki jarzynowej. Dzięki temu nie będzie wodnistaCiasto na pierogi będzie miękkie i elastyczne
Krok 1. Wybierz odpowiednią mąkę. Do do wyrobienia ciasta na pierogi wybierz mąkę pszenną typu od 450 do 650. Taki rodzaj najlepiej sprawdzi się do wigilijnej potrawy.
Krok 2. Mąkę wsyp do miski, dodaj płaską łyżeczkę soli. Zamiast wody dodaj maślankę w temperaturze pokojowej. Maślankę dolewaj stopniowo w takiej ilości, by powstało gładkie, elastyczne ciasto.
Krok 3. Ciasto na pierogi przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Następnie rozwałkuj i dokończ przygotowywanie potrawy.
Jak mrozić pierogi i jak je gotować? Ciasto już się nie poskleja
Krok 1. Zblanszowane pierogi rozłóż na desce z papierem do pieczenia tak, by się nie dotykały. Następnie włóż do zamrażarki na kilka godzin.
Krok 2. Zamrożone pierogi przełóż do woreczka strunowego. Zamknij go szczelnie i ponownie włóż je do zamrażarki. W ten sposób się nie posklejają.
Krok 3. W Wigilię przygotowaną porcję pierogów wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotuj przez 3-4 minuty. Pierogi podaj z cebulką zeszkloną na maśle. Będą smakować tak, jakbyś przyrządził je tego samego dnia.