Smakosze.pl Przepisy Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej
Canva/@frederique wacquier

Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Od niedawna w moim notatniku mam przepis na pyszną sałatkę. Muszę przyznać, że przypasowała mi od pierwszego kęsa. Jest tak smaczna i szybka w przygotowaniu, że podam ją też na Wielkanoc. Poniżej opiszę wszystkie czynności krok po kroku.

Lepsza niż sałatka jarzynowa

Do świąt wielkanocnych jest jeszcze sporo czasu, ale ja już teraz przygotowuje listę dań, które wtedy podam. Jednym z nich na pewno będzie ta sałatka. Zrobię ją nie tylko dlatego, że uwielbia ją cała moja rodzina. Jest pyszna, a ja oszczędzam mnóstwo czasu na jej przygotowaniu.

Wszyscy dobrze znamy przepis na klasyczną jarzynową. Moja ulubiona sałatka może być dla niej poważną konkurencją. Sycąca, prosta i bardzo smaczna- czego można chcieć więcej? Przygotuj ją już dzisiaj i sama się przekonaj.

jajka.jpg
Canva/@kaorinne
Biedronka uruchamia nowy sklep internetowy. Szykują się udogodnienia i specjalne promocje dla klientów

Potrzebne składniki

Oprócz wspomnianych już jajek będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Dokładnie sprawdź, co będzie potrzebne i nie zapomnij o żadnym składniku. Tylko wtedy masz gwarancję smaku.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 150 g sera żółtego w kostce
  • 7 ogórków konserwowych
  • 60 g majonezu
  • 40 g jogurtu naturalnego
  • 10 g musztardy
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie pokrój je w drobną kostkę . Z pora odetnij zieloną część. Białą część umyj, a następnie sparz we wrzątku. Dokładnie go wytrzyj i drobno posiekaj. Oba składniki sałatki przełóż do miski i wymieszaj.

Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w kostkę , dodaj do miski. Kukurydzę odsącz i wsyp do pozostałych składników. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp do miski.

W innym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem. Sos przelej do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami . Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

por.jpg
Canva/@Dankingphotos
Zamiast zwykłej kapusty czy sałaty postaw na to warzywo. Ma mnóstwo błonnika i żadnych kalorii, warto je znać
Niby zwyczajne naleśniki, a smakiem kładą na łopatki. Do tego obłędnie wyglądają, przygotowanie to pestka
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy