Ta sałatka tak mi smakuje, że podam ją na Wielkanoc. Moja rodzina woli ją nawet od klasycznej jarzynowej
Od niedawna w moim notatniku mam przepis na pyszną sałatkę. Muszę przyznać, że przypasowała mi od pierwszego kęsa. Jest tak smaczna i szybka w przygotowaniu, że podam ją też na Wielkanoc. Poniżej opiszę wszystkie czynności krok po kroku.
Lepsza niż sałatka jarzynowa
Do świąt wielkanocnych jest jeszcze sporo czasu, ale ja już teraz przygotowuje listę dań, które wtedy podam. Jednym z nich na pewno będzie ta sałatka. Zrobię ją nie tylko dlatego, że uwielbia ją cała moja rodzina. Jest pyszna, a ja oszczędzam mnóstwo czasu na jej przygotowaniu.
Wszyscy dobrze znamy przepis na klasyczną jarzynową. Moja ulubiona sałatka może być dla niej poważną konkurencją. Sycąca, prosta i bardzo smaczna- czego można chcieć więcej? Przygotuj ją już dzisiaj i sama się przekonaj.
Potrzebne składniki
Oprócz wspomnianych już jajek będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Dokładnie sprawdź, co będzie potrzebne i nie zapomnij o żadnym składniku. Tylko wtedy masz gwarancję smaku.
Składniki:
- 7 jajek
- 200 g szynki konserwowej
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 150 g sera żółtego w kostce
- 7 ogórków konserwowych
- 60 g majonezu
- 40 g jogurtu naturalnego
- 10 g musztardy
- pieprz
- sól
Przepis na sałatkę
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Następnie pokrój je w drobną kostkę . Z pora odetnij zieloną część. Białą część umyj, a następnie sparz we wrzątku. Dokładnie go wytrzyj i drobno posiekaj. Oba składniki sałatki przełóż do miski i wymieszaj.
Ogórki konserwowe i szynkę pokrój w kostkę , dodaj do miski. Kukurydzę odsącz i wsyp do pozostałych składników. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i wsyp do miski.
W innym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt naturalny. Dopraw solą i pieprzem. Sos przelej do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami . Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.