Smakosze.pl Przepisy Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Robię ją z jednego z najzdrowszych warzyw
youtube.com/@Damiankuchniaodkuchni

Ta surówka jest lepsza niż z restauracji. Robię ją z jednego z najzdrowszych warzyw

9 lutego 2024

Orzeźwiająca. Tak można opisać tę prostą surówkę z soczystych i wyrazistych w smaku, głównie zielonych warzyw. Jej podstawą jest produkt, którego nie nauczyliśmy się jeszcze chyba doceniać.

Surówka z selera naciowego

Minęły już czasy, kiedy seler kojarzył się jedynie z bulwą, którą wrzucamy do rosołu. Coraz łatwiej w naszych sklepach kupić łodygi selera, zwane zwykle selerem naciowym . Pęczek grubych, mięsistych łodyg może wymagać wycięcia łykowatych nitek, ale poza tym to soczysta, niezwykle smaczna roślina, którą wprost trudno skojarzyć z członkiem kwartetu włoszczyzny.

Chodzi jednak nie tylko o smak. Seler jest niskokalorycznym źródłem wielu bogactw, których potrzebuje nasz organizm . Podobno ma 86 składników, które mają na nas dobroczynny wpływ . Należą do nich witamina C, B, E i PP kwas foliowy. Ciemnozielone części selera zawierają natomiast nieco beta-karotenu, który stymuluje wytwarzanie przez nasz organizm witaminy A. Seler naciowy świetnie też działa zarówno na układ pokarmowy, jak i krążenie.

mieszanie surówki
youtube.com/@Damiankuchniaodkuchni
Znany ksiądz odwiedził kontrowersyjny lokal. "Strasznie mnie wkurza, że to się udało"

Seler naciowy w surówce

Zdjęcia do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Damian – Kuchnia od kuchni, gdzie wykorzystywane są jaśniejsze łodygi selera razem z liścmi. My polecamy rozdzielić łodygi selera, największe wykorzystać w innych przepisach, a liście odciąć i posiekać osobno. Będą doskonałe do posypania naszej sałatki.

Składniki

  • Młode łodygi z pęczka selera naciowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 40 ml soku z limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz, odrobina cukru

Surówka egzotyczna z limonką

5-6 młodych łodyg selera siekamy na cienkie plasterki. Listki odcięte z łodyg siekamy osobno i odkładamy do posypania sałatki. Cebulę przekrawamy na połowy i skroimy w cieniutkie pióra. Pęczek pietruszki siekamy.

Przeciśnięty przez praskę czosnek umieszczamy w małym słoiku. Zalewamy oliwą i sokiem z limonki, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru . Słoik zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż sok z limonki i oliwa połączą się w emulsję.

Warzywa umieszczamy w salaterce i zalewamy sosem ze słoika. Najlepiej odstawić ją do lodówki na kilka godzin , by smaki się przegryzły. Przed podaniem skrapiamy surówkę kilkoma kroplami soku z limonki i posypujemy liśćmi selera naciowego.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę siedmiowarstwową i ciasto waciak .

siekanie selera
youtube.com/@Damiankuchniaodkuchni
To ciasto wygląda i smakuje lepiej niż z cukierni. Hit na ostatni weekend karnawału
Polacy ją pomijają, a to jedna z najzdrowszych ryb. Do tego można ją kupić za grosze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy