Smakosze.pl Przepisy Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA

Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza

10 sierpnia 2024

Czy w domu da się zrobić surówkę lepszą niż w restauracji? Jak najbardziej! Przyrządzam ją z kapusty, a ten smak potrafi zdrowo uzależnić. Przepis znanego kucharza na surówkę z kapusty jest wart polecenia.

Surówka z kapustą lepsza niż z restauracji

Jadasz surówki ? Ja je uwielbiam i lubię próbować nowych smaków. Ostatnio przyrządzam surówkę z przepisu Tomasza Strzelczyka . Robię ją z kapusty, a surówka wychodzi lepsza niż w restauracji. Przyrządzisz ją w prosty sposób. Weź kapustę, ogórka, paprykę i marchewkę. Przyda się jeszcze czosnek i kilka składników na apetyczną zalewę .

Z nią surówka z kapusty będzie najlepszym dodatkiem do obiadu. Zadbał o to sam Tomasz Strzelczyk, który o gotowaniu wie wszystko . Jego przepis możesz zobaczyć ka kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

surówka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Pokrój ziemniaki na plastry i zalej tą mieszanką. Koleżanki będą błagać o przepis

Jak zrobić surówkę z kapusty z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki na surówkę:

  • 800 g kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ogórek sałatkowy

Składniki na zalewę:

  • 2 szklanki wody
  • 100 ml octu 10%
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu

Przygotowanie surówki zacznij od zrobienia zalewy. Do garnka wlej wodę, dorzuć pieprz, sól i cukier. Następnie wlej olej i ocet . Składniki delikatnie zagotuj. Kapustę poszatkuj i wkrój do niej cebulę. Do tego cieniutko pokrojona papryka.

Potem wydrąż ogórka łyżeczką i też pokrój na ukos. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i drobno posiekaj czosnek. Składniki wymieszaj i zalej wrzącą zalewą. Gdy przestygnie, ponownie ją podgrzej. Składniki w misce dociśnij talerzykiem. Zostaw na co najmniej 2 godziny, by kapusta była chrupiąca . Można zostawić na całą noc.

Surówka lepsza niż z restauracji od Strzelczyka

Po upływie kilku godzin surówka jest gotowa do podania. Im dłużej postoi, tym będzie smaczniejsza. Tak radzi Tomasz Strzelczyk . Surówka z kapusty pięknie pachnie czosnkiem i znakomicie się prezentuje na stole.

Ma nieco kwaskowy i słodki smak. Kapusta jest chrupiąca i bardzo aromatyczna . Taką surówkę zjesz ze smakiem i nie raz wrócisz do przepisu znanego kucharza. Wyjdzie surówka lepsza niż z restauracji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą cukinię na zimę . Informowaliśmy o kostkach rosołowych, które pilnie są wycofywane ze sklepów.

surówka
Fot. YouTube/ODDASZFARTUCHA
Wymieszaj jogurt grecki z solą i włóż do lodówki. Ten ser jest lepszy niż twaróg
Swoboda nie wytrzymała, poszło o jedzenie na olimpiadzie. "Musiałam szybko biec do pokoju"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy