Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji. Robię ją z przepisu słynnego kucharza
Czy w domu da się zrobić surówkę lepszą niż w restauracji? Jak najbardziej! Przyrządzam ją z kapusty, a ten smak potrafi zdrowo uzależnić. Przepis znanego kucharza na surówkę z kapusty jest wart polecenia.
Surówka z kapustą lepsza niż z restauracji
Jadasz surówki ? Ja je uwielbiam i lubię próbować nowych smaków. Ostatnio przyrządzam surówkę z przepisu Tomasza Strzelczyka . Robię ją z kapusty, a surówka wychodzi lepsza niż w restauracji. Przyrządzisz ją w prosty sposób. Weź kapustę, ogórka, paprykę i marchewkę. Przyda się jeszcze czosnek i kilka składników na apetyczną zalewę .
Z nią surówka z kapusty będzie najlepszym dodatkiem do obiadu. Zadbał o to sam Tomasz Strzelczyk, który o gotowaniu wie wszystko . Jego przepis możesz zobaczyć ka kanale YouTube ODDASZFARTUCHA. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić surówkę z kapusty z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki na surówkę:
- 800 g kapusty
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 ogórek sałatkowy
Składniki na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 100 ml octu 10%
- 100 ml oleju roślinnego
- 100 g cukru
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren pieprzu
Przygotowanie surówki zacznij od zrobienia zalewy. Do garnka wlej wodę, dorzuć pieprz, sól i cukier. Następnie wlej olej i ocet . Składniki delikatnie zagotuj. Kapustę poszatkuj i wkrój do niej cebulę. Do tego cieniutko pokrojona papryka.
Potem wydrąż ogórka łyżeczką i też pokrój na ukos. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i drobno posiekaj czosnek. Składniki wymieszaj i zalej wrzącą zalewą. Gdy przestygnie, ponownie ją podgrzej. Składniki w misce dociśnij talerzykiem. Zostaw na co najmniej 2 godziny, by kapusta była chrupiąca . Można zostawić na całą noc.
Surówka lepsza niż z restauracji od Strzelczyka
Po upływie kilku godzin surówka jest gotowa do podania. Im dłużej postoi, tym będzie smaczniejsza. Tak radzi Tomasz Strzelczyk . Surówka z kapusty pięknie pachnie czosnkiem i znakomicie się prezentuje na stole.
Ma nieco kwaskowy i słodki smak. Kapusta jest chrupiąca i bardzo aromatyczna . Taką surówkę zjesz ze smakiem i nie raz wrócisz do przepisu znanego kucharza. Wyjdzie surówka lepsza niż z restauracji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić najlepszą cukinię na zimę . Informowaliśmy o kostkach rosołowych, które pilnie są wycofywane ze sklepów.