Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wymieszaj jogurt grecki z solą i włóż do lodówki. Ten ser jest lepszy niż twaróg
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.08.2024 19:57

Wymieszaj jogurt grecki z solą i włóż do lodówki. Ten ser jest lepszy niż twaróg

ser
Fot. Canva/Hilda Weges

Nie potrafisz odmówić sobie serów? W takim razie do jogurtu greckiego dosyp sól. Już wkrótce będziesz się cieszyć smakiem wyjątkowego sera. Będzie w sam raz na przekąskę lub na rodzinne spotkanie. 

Ser dużo lepszy od twarogu

Ser ma wielu wiernych zwolenników. Jeśli i ty do nich należysz, to mam coś dla ciebie. Przepis na ser, który smakiem na głowę bije tak lubiany twaróg. Zrobisz go bez trudu we własnej kuchni. Taki apetyczny ser możesz dodać do kanapek, sałatek lub zaskoczyć nimi rodzinę lub gości podczas spotkania.

Ser, który nosi nazwę labneh pochodzi z Libanu. Jest przysmakiem o uniwersalnym zastosowaniu. Przyrządzisz go z jogurtów greckich. Dziennie zajmie to 5 minut. Przygotowanie polega na odsączeniu serwatki z jogurtów. Jednak oczekiwania na rezultat zajmie do 4 dni. 

ser
Fot. Canva/bhofack2
Kosztują grosze i są napakowane potasem. Jedz nawet dwa razy dziennie

Jak zrobić ser labneh?

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • oregano, bazylia

Przygotowanie sera zacznij od przełożenia jogurtu greckiego do miski i wsypania soli. Można też dodać ulubione zioła, wówczas ser będzie aromatyczny. Składniki wymieszaj i na chwilę odstaw. Przygotuj garnek i sitko o średnicy co najmniej 16 cm. Przyda się też gaza jałowa.

Teraz na naczyniu postaw sitko. Ułóż na nim złożoną na pół metrową gazę jałową. Na materiał wylej cały jogurt, chwyć za rogi i ostrożnie zwiąż luźno gazę gumką lub sznurkiem. Ma wyglądać jak sakiewka z masą. Przełóż garnek z sitem i gazą do lodówki. Po około 6 godzinach zacznie się wytrącać serwatka.

Ser labneh z johurtu - sposób wykonania

Wyjmij naczynie i podnieś sitko. Odlej serwatkę z garnka, a gazę ściśnij, by pozbyć się serwatki. Znów odłóż sitko na garnek i wstaw do lodówki na 3-4 dni. Codziennie powtarzaj tę samą czynność z odsączaniem serwatki. Następnie ser uformuj w kulki i włóż do słoiczka z oliwą. Tak możesz go przechowywać przez kilka tygodni.

Ser labneh można podawać na słono lub słodko. Ma delikatny, uniwersalny smak. Pasuje nie tylko do kanapek, ale też do dipów i sosów. Gdy nie dodasz do niego ziół, możesz podać go z miodem lub konfiturę. Zaskoczy wyglądem i pysznym smakiem. Pisaliśmy o tym, jak pozbyć się muszek owocówek z kuchni. Polecaliśmy atrakcyjne promocje w Biedronce. 

ser
Fot. Canva/abeerst

Źródło: smaker.pl

Tagi: Ser Danie Przepis