Smakosze.pl Przepisy Ta surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych. Podaję ją zawsze na świąteczny obiad
Fot. YouTube/Cookrate - Polska

Ta surówka z kapusty pekińskiej nie ma sobie równych. Podaję ją zawsze na świąteczny obiad

31 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tę surówkę musisz podać na świąteczny obiad. Jej smak zachwyci całą rodzinę, a ty zrobisz ją błyskawicznie. Jest lekka i świetnie uzupełni smak drugiego dania. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę. Surówka zniknie w mig.

Idealna surówka na obiad

Najlepszy obiad nie może istnieć bez dobrej surówki. Szczególnie ten wyjątkowy, świąteczny obiad w gronie rodzinnym musi być doskonały. Może taki być, jeżeli do dobrego obiadu podasz surówkę z tego przepisu.

Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a surówkę robi się bardzo szybko. Dzięki temu zaoszczędzisz masę czasu, którego wszystkim w tym świątecznym okresie brakuje. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki oraz przepis.

pekińska.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Ma genialne zastosowania

Co będziesz potrzebować?

Podstawowym składnikiem tej surówki jest kapusta pekińska. Aby surówka była smaczna, będziesz potrzebowała jeszcze składników z listy poniżej. Żadnego nie pomiń, bo tylko wszystkie razem tworzą wyborny smak tej sałatki. Podobny przepis znajduje się na kanale Cookrate - Polska , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska
  • 1 jabłko
  • 200 g tuńczyka w puszce
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na surówkę

Kapustę pekińską umyj, a następnie rozetnij na pół. Następnie posiekaj ją w drobne paski. Przełóż ją do miski. Jabłko umyj i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka i razem z jabłkiem przesyp do miski.

Dodaj odsączonego tuńczyka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku . Wsyp pieprz, sól i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na koniec dodaj jogurt naturalny i ponownie wymieszaj. Gotową podawaj na obiad, a wszystkim będzie smakowała.

jogurt.jpg
Fot. YouTube/Cookrate - Polska
Biorę kilka prostych składników i zamieniam je w pyszną sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc
Dziadek zalewał je wrzątkiem i pił po wielkanocnym śniadaniu. Nie miał żadnych problemów z trawieniem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy