Smakosze.pl Przepisy Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny
TRICOLORS/East News, canva/Zoryanchik

Tak Gessler robi prostą i aromatyczną zupę grzybową. Chwila gotowania, a smak obłędny

2 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa grzybowa według receptury Magdy Gessler jest potrawą prostą, ale bardzo aromatyczną. Gessler gotuje zupę na zakwasie na żur, dzięki czemu danie nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Jesteśmy przekonani, że potrawa będzie hitem na Twoim stole w jesienne, chłodne dni.

Zupę z grzybów leśnych zwykle gotujemy na wywarze drobiowym lub warzywnym, doprawiamy natką pietruszki i podajemy z makaronem. Magda Gessler pokazała przepis na grzybową zupę-krem w zupełnie nowym wydaniu. Zupa jest świetnym pomysłem na szybki obiad, który zachwyci dorosłych domowników.

W książce autorstwa Magdy Gessler pt. ,,Kuchnia moja pasja" znajdziemy wiele przepisów na klasyczne dania w zupełnie nowej odsłonie. To właśnie z tej książki pochodzi przepis na grzybową zupę-krem wykorzystany w artykule. Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i smakuje obłędnie.

Grzybową zupę-krem Magda Gessler gotuje na zakwasie na żur. Do ugotowania zupy wykorzystuje również rosół, śmietanę kremówkę i okowitę, czyli mocną i lepszą gatunkowo wódkę. W przepisie Gessler wykorzystała prawdziwki, czyli niezwykle aromatyczne grzyby leśne.

Grzybowa zupa-krem według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 l rosołu

  • 1 butelka zakwasu na żur

  • 500 ml śmietanki 36%

  • kilka świeżych prawdziwków

  • 100 g okowity (rodzaj wódki)

  • 1 łyżka masła

  • pieprz mielony i sól do smaku

Jak Gessler gotuje zupę krem ze świeżych grzybów?

Grzyby dokładnie oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki, następnie duś je na maśle do miękkości, przełóż do garnka. Wlej gorący rosół i gotuj 10-15 minut.

Do garnka wlej żurek i wódkę, gotuj kilka minut na małym ogniu, następnie zupę dopraw do smaku pieprzem, wlej śmietanę i wymieszaj. Zupę zblenduj na gęsty krem, smacznego.

Z grzybów leśnych ugotujesz również aromatyczny sos do makaronu, kaszy, mięs. Grzyby dodasz do farszu do pierogów, gołąbków, a także do mięsa mielonego- tu poznasz przepis na kotlety mielone z grzybami leśnymi.

Prawdziwki
canva/RenataKa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Magda Gessler. Kuchnia moja pasja", wyd. Edipresse Książki

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy