Smakosze.pl Przepisy Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna
Canva/webphotographeer

Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna

15 lipca 2023

Marzy ci się pyszna jajecznica jak z najlepszej restauracji? Mamy na to sposób. To popularne danie śniadaniowe możesz teraz przygotować jeszcze smaczniej niż zwykle. Taka jajecznica będzie kremowa i aksamitna dzięki pewnemu dodatkowi. Nie bez znaczenia jest też sam proces przygotowania.

Jajecznica, czyli pożywne śniadanie

Jajecznica jest często przyrządzana na śniadanie. Łatwo ją przygotować i jest pożywna. Jajka dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, B12 oraz selen, fosfor i kwas foliowy . Warto podkreślić, że jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów.

Jedzenie jajek wpływa na pracę mózgu, wzroku, a białka mają wpływ na tworzenie si komórek. Białko jest niezbędne do naprawy komórek i ponownego wzrostu. Ma wpływ dosłownie na cały nasz organizm. Jajecznica będzie doskonałym wyborem na śniadanie. Przepis na jajecznicę jak z restauracji to prawdziwy hit.

Pojechał nad morze i zjadł rybę za grosze. Pan Andrzej znalazł sposób na paragony grozy

Jak przygotować jajecznicę jak z restauracji?

Składniki:

  • 4 jajka
  • sól
  • masło

Jajka rozmącamy w miseczce i dodajemy sól. Na patelni roztapiamy sporo masła, wlewamy jajka i bardzo powoli na małym ogniu delikatnie mieszamy . Masa jajeczna powinna powoli tężeć.

Jajecznica dzięki temu będzie kremowa. Jajecznicę podawaj z pieczywem, szczypiorkiem lub warzywami sezonowymi.

Masło i czas, czyli sekret kremowej jajecznicy

Sekretem jajecznicy jak z restauracji jest wykorzystanie sporej ilości masła. Jajecznice musimy smażyć na małym ogniu i bardzo powoli mieszać. Tu patentem na smak jajecznicy jest czas i brak pośpiechu. Jajecznica przygotowana w ten sposób będzie miała maślany smak.

Takie śniadanie zapewni nam dużo energii na początek dnia i będzie bardzo pożywne. Pamiętajmy, że jedzenie jajek chroni nam przed chorobami serca, udarami mózgu i cukrzycą. Warto jajka jeść regularnie, np. jako kremową jajecznicę. Pisaliśmy o przygotowaniu najzdrowszej jajecznicy. Podawaliśmy też przepis na jajecznicę z wiosennym dodatkiem.

Kucharz wziął przepis od babci i pokazał jak się robi jagodzianki. Nadzienie to rewelacja
Wystarczy tylko 1 produkt, aby zrobić uwielbiany ser. Nie ma prostszego patentu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy