Tak jajecznicę robią w restauracjach. Zawsze jest kremowa i aksamitna
Marzy ci się pyszna jajecznica jak z najlepszej restauracji? Mamy na to sposób. To popularne danie śniadaniowe możesz teraz przygotować jeszcze smaczniej niż zwykle. Taka jajecznica będzie kremowa i aksamitna dzięki pewnemu dodatkowi. Nie bez znaczenia jest też sam proces przygotowania.
Jajecznica, czyli pożywne śniadanie
Jajecznica jest często przyrządzana na śniadanie. Łatwo ją przygotować i jest pożywna. Jajka dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminy A, D, B12 oraz selen, fosfor i kwas foliowy . Warto podkreślić, że jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i zdrowych tłuszczów.
Jedzenie jajek wpływa na pracę mózgu, wzroku, a białka mają wpływ na tworzenie si komórek. Białko jest niezbędne do naprawy komórek i ponownego wzrostu. Ma wpływ dosłownie na cały nasz organizm. Jajecznica będzie doskonałym wyborem na śniadanie. Przepis na jajecznicę jak z restauracji to prawdziwy hit.
Jak przygotować jajecznicę jak z restauracji?
Składniki:
- 4 jajka
- sól
- masło
Jajka rozmącamy w miseczce i dodajemy sól. Na patelni roztapiamy sporo masła, wlewamy jajka i bardzo powoli na małym ogniu delikatnie mieszamy . Masa jajeczna powinna powoli tężeć.
Jajecznica dzięki temu będzie kremowa. Jajecznicę podawaj z pieczywem, szczypiorkiem lub warzywami sezonowymi.
Masło i czas, czyli sekret kremowej jajecznicy
Sekretem jajecznicy jak z restauracji jest wykorzystanie sporej ilości masła. Jajecznice musimy smażyć na małym ogniu i bardzo powoli mieszać. Tu patentem na smak jajecznicy jest czas i brak pośpiechu. Jajecznica przygotowana w ten sposób będzie miała maślany smak.
Takie śniadanie zapewni nam dużo energii na początek dnia i będzie bardzo pożywne. Pamiętajmy, że jedzenie jajek chroni nam przed chorobami serca, udarami mózgu i cukrzycą. Warto jajka jeść regularnie, np. jako kremową jajecznicę. Pisaliśmy o przygotowaniu najzdrowszej jajecznicy. Podawaliśmy też przepis na jajecznicę z wiosennym dodatkiem.