Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Jajecznica jest najpopularniejszym daniem przyrządzanym na śniadanie. Robi się ją niezwykle szybko, a syci na długo. Zwykle smażymy ją na maśle lub oleju, co u niektórych wywołuje wyrzuty sumienia w związku z nadmiarem kalorii. I właśnie dla tych osób podamy dziś przepis na delikatną jajecznicę bez nadmiaru tłuszczu.
Boczek i masło to podstawa
Wiele osób nie wyobraża sobie jajecznicy zrobionej bez użycia masła czy wędzonego boczku. Oczywiście jest ona bardzo smaczna, niestety też bardzo kaloryczna. Dodatki te zamieniają dość lekkostrawne i delikatne danie w prawdziwą bombę kaloryczną.
Na szczęście wcale nie trzeba po nie sięgać, by przygotować smaczną jajecznicę. Wystarczy, że przed wlaniem jajek na patelnię, najpierw podgrzejecie na niej odrobinę mleka. Będziecie zachwyceni smakiem niskokalorycznej jajecznicy.
Przepis na jajecznicę bez nadmiaru tłuszczu
Składniki:
- 3 duże jaja
- 4-6 łyżek mleka
- 1 płaska łyżeczka tymianku lub oregano
- sól, pieprz
Jak przygotować jajecznicę na mleku?
1.Przygotowanie jajecznicy zacznij od wybicia jaj do miseczki. Dodaj też trochę soli i pieprzu oraz oregano lub tymianek. Całość dokładnie rozmieszaj rózgą.
2. Na palniku postaw patelnię. Wlej na nią mleko i podgrzewaj do czasu, aż zacznie się gotować. Wtedy wlej na patelnię masę jajeczną. Całość podgrzewaj na niedużym ogniu, cały czas mieszając, aż jaja się zetną odpowiednio do Twoich preferencji.
Sprawdź też, jak zrobić jajecznicę zawijaną, a także, jak przygotować jajecznicę po turecku.