Tak myje każde owoce, usuwam pestycydy i robaki. Nie przetrwają nawet jaja pasożytów
Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo powszechne, a do tego oczywiście zdrowe. Te produkty są bogate w witaminy, mikroelementy, błonnik oraz antyoksydanty, co czyni je cennym elementem diety. Aby jednak jedzenie świeżych jarzyn było w pełni bezpieczne, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie, które pozwoli usunąć potencjalnie szkodliwe substancje oraz chorobotwórcze mikroorganizmy.
Dlaczego warto myć owoce i warzywa
Nie od dziś wiadomo, że warto, jest dokładnie umyć zarówno owoce , jak i warzywa przed zjedzeniem . Niestety, ale może się na nich gromadzić sporo bakterii, które źle wpłyną na nasze zdrowie. Pestycydy na owocach przede wszystkim takie drobnoustroje mogą pojawić się już w trakcie wzrostu roślin, podczas zbiorów, a także w czasie przechowywania i sprzedaży. Wychodzi na to, że warzywa i owoce cały czas są narażone na bakterie .

Trzeba mieć na uwadze , że zarówno środowisko naturalne, jak i to przekształcone przez człowieka, obfitują w drobnoustroje – te korzystne, oraz potencjalnie chorobotwórcze, ale również w pasożyty, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu .

Kto powinien szczególnie uważać na pestycydy?
Pestycydy i różnorodne bakterie są szczególnym zagrożeniem dla dzieci, seniorów oraz dla osób, które mają słabszą odporność. Niestety na różne drobnoustroje jesteśmy narażeni codziennie, dlatego ciężko z nimi walczyć, ale można próbować, ponieważ mogą one mieć realny wpływ na nasze zdrowie. W takich sytuacjach warto skonsultować dietę z lekarzem , który oceni, czy spożycie surowych warzyw i owoców jest wskazane.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Warto zasięgnąć rady lekarza lub wykwalifikowanego dietetyka, aby podjąć najlepszą decyzję dostosowaną do indywidualnych potrzeb . Jednak jeśli naprawdę lubimy jeść surowe warzywa i owoce, to istnieje sposób na walkę z pestycydami. Koniecznie musicie go wypróbować .
Woda i ocet przeciwko bakteriom
Dobrym sposobem, aby jak najdokładniej umyć surowe warzywa i owoce jest patent z wodą i octem . Aby mieć pewność, że zostały one odpowiednio zdezynfekowane , po uprzednim opłukaniu, można je dodatkowo zanurzyć w roztworze wody z octem. Ten sposób skutecznie inaktywuje jaja pasożytów, dzięki czemu nasze warzywa i owoce będą jeszcze zdrowsze i bezpieczniejsze .
Należy jednak pamiętać, aby rozcieńczać octu zbyt mocno .
Samo płukanie nie usunie wszystkich bakterii , dlatego pomysł z roztworem wody z octem jest jak najbardziej w porządku.

Sprawdź przepis na pyszną szarlotkę . Zobacz, co warto dodać do gulaszu .