Smakosze.pl Porady Tak myje każde owoce, usuwam pestycydy i robaki. Nie przetrwają nawet jaja pasożytów
Fot. Canva

Tak myje każde owoce, usuwam pestycydy i robaki. Nie przetrwają nawet jaja pasożytów

22 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo powszechne, a do tego oczywiście zdrowe. Te produkty są bogate w witaminy, mikroelementy, błonnik oraz antyoksydanty, co czyni je cennym elementem diety. Aby jednak jedzenie świeżych jarzyn było w pełni bezpieczne, konieczne jest ich odpowiednie przygotowanie, które pozwoli usunąć potencjalnie szkodliwe substancje oraz chorobotwórcze mikroorganizmy.

Dlaczego warto myć owoce i warzywa

Nie od dziś wiadomo, że warto, jest dokładnie umyć zarówno owoce , jak i warzywa przed zjedzeniem . Niestety, ale może się na nich gromadzić sporo bakterii, które źle wpłyną na nasze zdrowie. Pestycydy na owocach przede wszystkim takie drobnoustroje mogą pojawić się już w trakcie wzrostu roślin, podczas zbiorów, a także w czasie przechowywania i sprzedaży. Wychodzi na to, że warzywa i owoce cały czas są narażone na bakterie .

Różnorodne warzywa i owoce
Fot. Canva

Trzeba mieć na uwadze , że zarówno środowisko naturalne, jak i to przekształcone przez człowieka, obfitują w drobnoustroje – te korzystne, oraz potencjalnie chorobotwórcze, ale również w pasożyty, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu .

Groźne bakterie
Fot. Canva
Zmieniłem przepis na ciasto drożdżowe. Jest mniej kaloryczne, a tak samo smaczne

Kto powinien szczególnie uważać na pestycydy?

Pestycydy i różnorodne bakterie są szczególnym zagrożeniem dla dzieci, seniorów oraz dla osób, które mają słabszą odporność. Niestety na różne drobnoustroje jesteśmy narażeni codziennie, dlatego ciężko z nimi walczyć, ale można próbować, ponieważ mogą one mieć realny wpływ na nasze zdrowie. W takich sytuacjach warto skonsultować dietę z lekarzem , który oceni, czy spożycie surowych warzyw i owoców jest wskazane.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Warto zasięgnąć rady lekarza lub wykwalifikowanego dietetyka, aby podjąć najlepszą decyzję dostosowaną do indywidualnych potrzeb . Jednak jeśli naprawdę lubimy jeść surowe warzywa i owoce, to istnieje sposób na walkę z pestycydami. Koniecznie musicie go wypróbować .

Woda i ocet przeciwko bakteriom

Dobrym sposobem, aby jak najdokładniej umyć surowe warzywa i owoce jest patent z wodą i octem . Aby mieć pewność, że zostały one odpowiednio zdezynfekowane , po uprzednim opłukaniu, można je dodatkowo zanurzyć w roztworze wody z octem. Ten sposób skutecznie inaktywuje jaja pasożytów, dzięki czemu nasze warzywa i owoce będą jeszcze zdrowsze i bezpieczniejsze .

Należy jednak pamiętać, aby rozcieńczać octu zbyt mocno .

Samo płukanie nie usunie wszystkich bakterii , dlatego pomysł z roztworem wody z octem jest jak najbardziej w porządku.

Ocet z wodą.jpg
Fot. Canva

Sprawdź przepis na pyszną szarlotkę . Zobacz, co warto dodać do gulaszu .

Po prostu upchaj mięso mielone w szklance. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem
Pomaga schudnąć, chrupie jak czipsy i jest 100 razy zdrowsza. Ta przekąska to hit
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy