Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsza szarlotka pod słońcem. Żałuję, że ten przepis poznałem dopiero teraz
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 16.02.2025 16:15

Najlepsza szarlotka pod słońcem. Żałuję, że ten przepis poznałem dopiero teraz

szarlotka z kruszonką
fot. youtube.com/sprintcooking_ciasta

Ta szalotka to trzy warstwy pyszności. Przygotowanie jej może wydawać się żmudne, ale tak naprawdę robi się ją o wiele szybciej, niż na to wygląda. Efekt jest zaś jak prosto z cukierni.

Tradycyjna szarlotka

Ten wariant szarlotki należy do najbardziej lubianych i w związku z tym najpopularniejszych. Zwarta i kwaskowa warstwa owoców skontrastowana jest tu smakiem z delikatną bezą. Kontrastem faktur dopełnia wszystkiego kruchy spód i posypka.

Taka szarlotka to świetne tradycyjne ciasto, które często pojawia się na naszych stołach. Spaja je budyń, który dodaje warstwom waniliowego posmaku. W jego miejsce można też użyć mąki ziemniaczanej.

składniki kruszonki
fot. youtube.com/sprintcooking_ciasta
Najgorszy miód, szkodzi tak jak cukier. Natychmiast przestań go kupować

Szarlotka z brzoskwiniami

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking najlepsze ciasta. Autorka pokazuje tam wersję „zimową”, z jabłkami i brzoskwiniami, dostępnymi praktycznie przez cały rok. Latem z podobnego przepisu przygotować można szarlotkę wzbogaconą sezonowymi owocami, np. porzeczkami.

Dalsza część tekstu pod filmem. 

Składniki

  • 1-1,5 kg jabłek i brzoskwini (dowolne proporcje)
  • 400 g mąki
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 kostka masła + do smażenia
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru
  • 1 niesłodzony budyń waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto z bezą

Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.

Do suchych składników dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Jajka rozdzielamy, żółtka wlewamy do masy. Wyrabiamy mikserem na kruszonkę.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Odkładamy na bok ⅓ kruszonki do posypania. Resztę wrzucamy do formy, rozprowadzamy równomiernie i lekko dociskamy.

Jabłka i brzoskwinie obieramy i pozbawiamy pestek. Kroimy je w kostkę. Na patelni rozpuszczamy grudkę masła.

Na gorące masło wrzucamy jabłka i brzoskwinie. Dusimy pod przykryciem, dodając odrobinę wody, aż zaczną się rozpadać. Kiedy wypuszczą trochę soku, dodajemy 2 łyżki budyniu, mieszamy i smażymy do zgęstnienia.

Masę jabłkową wykładamy na kruchy spód. Wyrównujemy. Odstawiamy na bok i przygotowujemy masę bezową.

Do misy miksera wlewamy białko i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, nie przestając mieszać, dodajemy powoli cukier. Kiedy piana bezowa będzie ponownie ubita, mieszamy z nią dwie łyżki budyniu i sok z cytryny.

Bezę wykładamy na jabłka i wyrównujemy. Posypujemy pozostałą częścią kruszonki. Ciasto pieczemy przez ok. 45 minut, na złocisto, w temperaturze 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłączamy górną grzałkę.

Wypróbuj też przepisy na najlepsze tradycyjne faworki i nietypową fasolkę po bretońsku.

beza na owocach
fot. youtube.com/sprintcooking_ciasta