Po prostu upchaj mięso mielone w szklance. Żałuję, że wcześniej tego nie znałem

Oto bardzo prosty przepis na niezwykły obiad z mięsa mielonego. Zapieczony w cieście francuskim farsz jest niezwykle łatwy i soczysty. A danie wygląda przy tym bardzo efektownie i jest niecodzienne.
Danie na obiad z mielonej wołowiny
Wołowina à la Wellington to popisowa potrawa kuchni brytyjskiej. W przeciwieństwie do sąsiada zza kanału La Manche, Anglicy nie słyną z wykwintnej kuchni – a raczej przeciwnie. Jednak polędwica wołowa zapieczona w cieście francuskim wyszła im jak mało co.
Dlatego też korci, by danie to uprosić tak, by można było je serwować nawet na codzienny obiad. I w naszym wypadku, przy użyciu mięsa mielonego, całkiem się to udało. Klops podany w cieście francuskim zrobi z pewnością wrażenie na gościach, jednak jest tak prosty, że można podać go nawet na codzienny obiad.

Mięso mielone w szklance
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Webspoon World na YouTube. Autorzy mają tam pomysł na dodatkowe urozmaicenie przepisu. Zawiniątka z ciasta francuskiego przykrywają dodatkową warstwą tegoż, naciętą w fantazyjne wzory. Takie ciasto może zrobić jeszcze większe wrażenie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 2 jajka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Tymianek, kmin rzymski, zioła prowansalskie
- Masło do smażenia
- Sól, pieprz

Zapieczone mięso mielone w cieście francuskim
Do miski wykładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną cebulę. Przyprawiamy roztartym kminem rzymskim, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą. Wybijamy jajko i wyrabiamy na kleistą masę.
Pieczarki drobno siekamy, podobnie drugą cebulę i czosnek. Na patelni rozpuszczamy grudkę masła. Na duży ogień wrzucamy pieczarki i wygotowujemy szybko wodę, którą wypuszczą. Następnie zmniejszamy moc palnika, dodajemy cebulę i czosnek. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Dusimy, aż składniki będą miękkie, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Wysoką szklankę smarujemy od środka olejem i upychamy w niej mięsną masę. Wysuwamy farsz na arkusz folii aluminiowej i papieru do pieczenia. Rolujemy mięso ciasno, zawijając brzegi jak cukierki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na stolnicy rozpościeramy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy warstwę pieczarek, a na nie – przestudzony klops z mięsa mielonego. Rolujemy ciasto i zawijamy brzegi. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy na kolejne 20 minut do piekarnika i pieczemy, aż będzie z wierzchu złociste.
Wypróbuj też przepisy na szybkie domowe pączki i kluski kładzione.






































