Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Pomaga schudnąć, chrupie jak czipsy i jest 100 razy zdrowsza. Ta przekąska to hit
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.02.2025 12:40

Pomaga schudnąć, chrupie jak czipsy i jest 100 razy zdrowsza. Ta przekąska to hit

suszona cukinia
Fot. Canva

Jesteś na diecie i masz wielką ochotę na chipsy? Jedno nie musi wykluczać drugiego. Poznaj przepis i przygotuj zdrowszą, alternatywną wersję tej uwielbianej przekąski. 

Chipsy dla osób na diecie

Chrupiące, cienkie plasterki ziemniaków usmażone w głębokim tłuszczu, czyli popularne chipsy to przekąska, za którą każdy da się pokroić. Zrobiliby to szczególnie wszyscy ci, którzy przebywają akurat na diecie, a te nie może zawierać takich przekąsek. Na całe szczęście reżim diety da się obejść i to nie narażając się na przyrost tkanki tłuszczowej.

Zachodzisz pewnie w głowę, jak to w ogóle możliwe, a my dajemy odpowiedź w postaci poniższego przepisu. Przygotowane według niego chipsy są zdecydowanie zdrowsze niż te ze sklepu, a w dodatku nie są smażone w tłuszczu. Nie czekaj, tylko zrób i przekonaj się, że zdrowe nie znaczy gorsze. 

cukinia.jpg
Fot. Canva
Po prostu weź tarkę do warzyw. Te 3 triki powinien znać każdy

Chipsy tylko z tego warzywa

Klasyczne chipsy powstają z ziemniaków i choć samo warzywo jest smaczne, nie jest najlepszym wyborem. Przekąskę zdecydowanie lepiej zrobić z cukinii. Składnik może dziwić, ale w porównaniu do ziemniaków, cukinii na chipsy nie trzeba smażyć, bo wystarczy ją wysuszyć. To nie jedyna zaleta chipsów z cukinii. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Suszone warzywo zawiera także spore stężenie witamin z grupy B, A, C oraz K. W jego skład wchodzi także, fosfor, wapń, żelazo i magnez. Jest także dobrym źródłem błonnika, bo w 100 gramach cukinii znajduje się go aż 17 gramów. A to cenna informacja dla wszystkich dbających o linię i zdrowe odżywania. Chipsy z cukinii mogą przyczynić się więc do polepszenia pracy metabolizmu, a także polepszyć proces trawienia. 

Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami na przygotowanie chipsów. Z kolei w dalszej części znajduje się przepis na tę przekąskę. 

Składniki na chipsy z cukinii:

  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
krojenie .jpg
Fot. Canva

Przepis na chipsy z cukinii

Przygotowanie chipsów z cukinii rozpocznij od dokładnego umycia warzywa. Następnie pokrój je na cienkie plasterki. Do miski wlej oliwę i wsyp wszystkie przyprawy. Dokładnie je wymieszaj, a następnie dodaj plastry cukinii. Wymieszaj składniki i pozostaw do zamarynowania na około godzinę.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po zamarynowaniu cukinii ułóż jej plastry na blaszce. Zwróć jednak uwagę na to, żeby nie nachodziły one na siebie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Kiedy osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blachę i piecz chipsy przez około 15-20 minut. Chipsy pozostaw do ostygnięcia, a potem serwuj jako przekąskę.

Sprawdź także, jakich sprzętów kuchennych nie podłączać do przedłużacza oraz wypróbuj przepis na fasolkę.

chipsy.jpg
Fot. Canva/rlat