Smakosze.pl Porady Tak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach. Kucharz dał wszystkim bezcenną lekcję
Screen z filmu na kanale YouTube Kocham Gotować

Tak obiera się pomidory w najlepszych restauracjach. Kucharz dał wszystkim bezcenną lekcję

7 czerwca 2023

Obieranie pomidorów może być proste. Skórkę z łatwością usuniemy, jeżeli podobnie jak Piotr Ogiński zanurzymy warzywo we wrzątku. Ważne, by robić to z rozwagą — zbyt duża liczba sztuk w garnku utrudni cały proces. Kucharz wyjaśnił dlaczego.

Sposób na przyjemne obieranie pomidorów

Znany wielu internautom kucharz, Piotr Ogiński właśnie podzielił się kolejną, znaną wielu ekspertom ds. gotowania techniką. Pokazał jak sprawnie i bez większego wysiłku usunąć skórkę z pomidorów.

Na nagraniu widzimy, jak usuwa szypułkę i twardy fragment tuż pod nią, a następnie nacina warzywo na krzyż z drugiej strony i przenosi je do garnka z wrzątkiem:

Nie wrzucamy wszystkich pomidorów do wrzącej wody na raz, bo one obniżą nam temperaturę — oczywiście gotującej się wody. Wrzucamy maks. 2 albo 3 pomidory — wyjaśnia kucharz.

Dalej już pokazuje jak po mniej więcej 10-15 sekundach wyjmuje warzywo i przenosi je na chwilę do miski z wodą oraz lodem i bez trudu usuwa zewnętrzną warstwę.

Gessler zdradziła największy sekret Kuchennych Rewolucji. Zagadka w końcu rozwiązana

Czy obieranie pomidorów jest konieczne?

Skórki są twarde i czasem rzeczywiście przyjemniej będzie je usunąć. Jednak w tej części warzywa znajduje się tez najwięcej witamin i, jeśli to możliwe, warto ja pozostawić.

Blendując pomidory lub przecierając je przez sito, wydobędziemy to, co w nich najcenniejsze. Unikniemy także poświęcenia czasu na może i sprawne, ale jednak wymagające zaangażowania i wprawy czynności.

Do czego wykorzystać obrane pomidory?

Warzywo bez skórki można wykorzystać do wszelkich dań, gdzie ma się pojawić pomidorowy sos. Będzie bardzo gładki i pozbawiony grudek. Jeśli chcecie spróbować go zrobić, zerknijcie na ten przepis .

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy przysmaki z pomidorem w roli głównej. Sprawdźcie koniecznie patent na znakomite warzywo w wersji kiszonej — na lato będzie w sam raz. Być może skusi was też receptura na \ słodką pomidorówkę .

Źródło: YT/Kocham Gotować

Porównał cenę czereśni w Polsce i Niemczech. To wręcz niewiarygodne
Zapomnij o bułce. Teraz ludzie masowo do kotletów mielonych dodają to warzywo
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy