Smakosze.pl Przepisy Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat

23 września 2023

Sos z kurek to prawdziwy rarytas. Nadaje smaku wielu potrawom i jest ceniony przez wielu smakoszy. Moja babcia robiła znakomity sos kurkowy. Przekazała mi radę, z której korzystam do dziś. Dzięki niej czyszczenie kurek przebiega szybko i bez kłopotu.

Kurki, czyli smakołyki z lasu

Czy lubicie jeść kurki? Ja je uwielbiam i przygotowuję sos z kurek według receptury mojej babci. Kurki to bardzo smaczne grzyby, które są szczególnie poszukiwane przez grzybiarzy. Małe, żółte okazy cieszą oko w lesie i po zebraniu wybornie smakują w kuchni.

Oprócz walorów smakowych kurki są bardzo zdrowe. Ich jedzenie dostarcza nam wielu witamin i minerałów. Te grzyby mają działanie antynowotworowe i wspierają naszą odporność. Z tych grzybów przyrządzam sos kurkowy i zawsze korzystam z porady babci. Jest bezcenna i bardzo skuteczna podczas czyszczenia kurek.

kurki
Canva/nataliiazhakova
To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie

Kurki, czyli zacznij od czyszczenia

Zanim przystąpimy do gotowania sosu kurkowego, musimy oczyścić grzyby. Jak to zrobić skutecznie i szybko? Korzystam z rady babci, która jest bezcenna w kuchni. Do czyszczenia potrzebujemy średniego pędzelka, którym będziemy usuwać zanieczyszczenia.

Następnie płuczemy oczyszczone grzyby pod bieżącą zimną wodą. Babcia radziła mi też, by kurki zasypać solą i zalać wrzącą wodą. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aż grzyby będą czyste. Z tej rady korzystam najczęściej podczas czyszczenia kurek i przygotowywania ich do sosu.

Jak zrobić sos z kurek?

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 2 kubki śmietany 30%
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 80 g masła
  • sól
  • pieprz

Siekamy natkę pietruszki i cebulę. Kurki kroimy na średnie kawałki, a cebulę podsmażamy. Dodajemy masło i kurki . Dusimy około 12 minut, by odparował nadmiar wody.

Sos często mieszamy na patelni, dodajemy pod koniec śmietankę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze kilka minut. Pyszny i aromatyczny sos jest doskonałym dodatkiem do makaronów i mięs. Pisaliśmy o tym jak mrozić kurki. Radziliśmy też jak w inny sposób oczyścić kurki.

sos z kurek
YouTube/@BabciaEwaGotuje

Źródło: YouTube/@BabciaEwaGotuje

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy