Najlepsze gospodynie tylko tak mrożą kurki. Po rozmrożeniu będą jędrne i bez śladu goryczy
Kurki są grzybami, które często goszczą na stołach Polaków. Smaczne i lubiane mają wiele zastosowań kulinarnych. Jednak jak je mrozić, by zachowały jędrność, smak i nie miały goryczy? Sposób gospodyń jest wart wypróbowania.
Kurki, czyli pyszny leśny przysmak
Kurki charakteryzują się intensywnym żółtym kolorem i wyjątkowym smakiem. Pasują idealnie do jajecznicy, sosów i makaronów. Sezon na grzyby sprzyja zbiorom i wykorzystaniu tych leśnych smakołyków w swojej kuchni. Kurki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe.
Te leśne grzyby pełne są witamin z grupy B oraz zawierają witaminę C i D. Oprócz tego jedzenie kurek dostarczy nam potasu, magnezu, żelaza i manganu. Kurki mają działanie antynowotworowe i wspierają naszą odporność. Jednak jak mrozić kurki, by po rozmrożeniu były jędrne i bez śladu goryczy? Ujawniamy sprawdzone sposoby.
Pracownik Żabki przyłapał klientkę na kradzieży. Nie mieści się w głowie co mu powiedziałaJak mrozić kurki?
Źle zamrożone kurki mogą mieć gorzki smak. Sposobem na to jest poddanie obróbce termicznej oczyszczonych i umytych kurek. Tych leśnych grzybów nie można mrozić dłużej niż 8 miesięcy. Sprawdzonym sposobem na to, by kurki nie były gorzkie po rozmrożeniu- jest ich blanszowanie, które polega na krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku.
Na 1 kilogram kurek potrzebujemy trzy litry zagotowanej wody z łyżeczką soli. Właśnie dzięki soli grzyby będą po rozmrożeniu nadal jędrne. Grzyby wrzucamy do wrzątku, gotujemy 3 minuty, potem odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Kurki musimy osuszyć, podzielić na porcje i zamrozić.
Inne sposoby na to, by kurki nie miały goryczy
Przed zamrożeniem warto też kurki ugotować na parze. Wówczas zachowają swój smak, nie będą gorzkie, a wyjątkowo jędrne. W tym celu- po zagotowaniu wody, kurki umieszczamy w koszyczku, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Następnie grzyby studzimy i osuszamy. Przygotowane w ten sposób będą świetne do sosów i zapiekanek.
Kurki przed mrożeniem można też przesmażyć na patelni bez tłuszczu. Patelnia musi mieć powłokę nieprzywierającą. Patelnię rozgrzewamy, wrzucamy grzyby i kurki podgrzewamy aż puszczą sok, a potem go wchłoną. Trwa to do 10 minut. Potem grzyby studzimy i mrozimy. Będą pasować do zapiekanek, zup, sosów. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na czyszczenie kurek. Podawaliśmy też cenę kurek w Biedronce.
Źródło: beszamel.se.pl, garneczki.pl