Taką niezwykłą sałatkę zrobię na Wszystkich Świętych. Podana w makaronie zachwyci gości
Oto prosty przepis na sycącą sałatkę. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na zimno, która pomoże gościom zaspokoić pierwszy głód, kiedy w kuchni dopracowujemy danie główne. Sałatka jest łatwa w przygotowaniu i bardzo pomysłowa. Nikt nie przejdzie obok niej obojętnie.
Sałatka imprezowa
Oto przepis na sałatkę makaronową tyleż prostą, co efektowną. Nie chodzi jednak o robienie dobrego wrażenia, ale o smak i łatwość przygotowania. Taką sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem zawsze kiedy spodziewamy się gości, a uroczystości chcemy nadać szczególną oprawę.
Potrawa sprawdzi się więc we Wszystkich Świętych . Warto jednak zanotować przepis na później. To świetna sałatka imprezowa, którą – dzięki pomysłowemu sposobowi podania – możemy serwować porcjach idealnych na jedną osobę.
Faszerowany makaron
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smakuj z Maszą. Autorka używa tam zamiast mozzarelli zwykłego żółtego sera. Składnikami tej sałatki można dość swobodnie manipulować : przygotować wersję z szynką, a nawet rybą oraz dodawać ulubione warzywa.
Składniki
- Ok. 30 dużych muszli makaronu, czyli conchiglioni
- 200 g wędzonych udek z kurczaka
- 200 g tartej mozzarelli
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 2 ogórki konserwowe
- Kilka rzodkiewek
- 2 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy
- Zielona część 1 pęczka dymki
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub skyru
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz
Sałatka na Wszystkich Świętych
Kukurydzę odsączamy na sitku. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pilnując, by go nie rozgotować – inaczej nie będzie się dawał faszerować. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i mieszamy z odrobiną oliwy, by się nie kleił.
W kostkę kroimy jajka, mięso, rzodkiewkę i ogórki. Szczypior siekamy. W misce łączymy wszystkie składniki sałatki . Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i musztardę . Wszystko razem mieszamy.
Muszle makaronowe faszerujemy sałatką. Należy uważać, by nie nałożyć jej zbyt dużo do każdej muszelki, by było je łatwo jeść. Przed podaniem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na przetwory z mięsa i jedwabistą jajecznicę .