Taką surówkę podpatrzyłem w chińskiej restauracji. Ten smak to mistrzostwo świata
Ta prosta surówka z dwóch podstawowych składników to jeden z najlepszych dodatków do każdego rodzaju obiadu. Jest bogata w witaminy, ledwo kaloryczna, a przy tym doskonale podkręca zarówno smak potraw, jak i nasze procesy trawienne.
Prosta surówka z kapusty
Kuchnia azjatycka , zwłaszcza wietnamskie czy chińskie restauracje , należy do naszych najczęstszych doświadczeń gastronomicznych. Jeśli jadamy poza domem, to – jak pokazują statystyki – zazwyczaj kebab, danie z baru kuchni polskiej lub właśnie coś azjatyckiego. I w każdym z tych zestawień można spotkać podobną surówkę.
Jednak najlepsze spotykamy właśnie w kuchniach Wschodu . Podobnie jak w wypadku kimchi, kuchnia Azji potrafi obchodzić się z kapustą, odpowiednio ją przyprawić i nadać właściwą strukturę. Dlatego właśnie tam należy podpatrywać przepisy.
Kapusta i marchewka w surówce
Sekretem takiej surówki jest odpowiedni dressing – mało oleju, a do tego trzy najważniejsze smaki: kwaśny, słony i słodki. Często zapominamy o poprawnym zbalansowaniu tych składników – octu (rzadziej soku z cytryny), cukru i soli (a czasem sosu sojowego). W chińskich restauracjach składniki łączy się na gorąco.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- ½ główki średniej kapusty
- 1-2 marchewki
- 1-2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: kilka gałązek koperku
- 80 ml oleju
- 80 ml octu winnego
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka soli
Surówka jak z chińskiej restauracji
Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę kroimy julienne , czyli w zapałkę. Aby przyspieszyć proces, można użyć specjalnej obieraczki albo zetrzeć marchew na tarce o grubych okach. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki lub przeciskamy przez praskę.
Składniki zalewamy łączymy w rondelku. Podgrzewamy ostrożnie na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Warzywa mieszamy w misce, opcjonalnie z posiekanym koperkiem, i zalewamy gorącą zalewą .
Surówkę odstawiamy do przestudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podajemy z każdym daniem, zwłaszcza z takimi, które pasują do chińskiej restauracji.
Wypróbuj też przepisy na doskonały pasztet na Wielkanoc i zupę brokułową .