Smakosze.pl Przepisy Taką surówkę podpatrzyłem w chińskiej restauracji. Ten smak to mistrzostwo świata
Fot. Shutterstock

Taką surówkę podpatrzyłem w chińskiej restauracji. Ten smak to mistrzostwo świata

19 marca 2025

Ta prosta surówka z dwóch podstawowych składników to jeden z najlepszych dodatków do każdego rodzaju obiadu. Jest bogata w witaminy, ledwo kaloryczna, a przy tym doskonale podkręca zarówno smak potraw, jak i nasze procesy trawienne.

Prosta surówka z kapusty

Kuchnia azjatycka , zwłaszcza wietnamskie czy chińskie restauracje , należy do naszych najczęstszych doświadczeń gastronomicznych. Jeśli jadamy poza domem, to – jak pokazują statystyki – zazwyczaj kebab, danie z baru kuchni polskiej lub właśnie coś azjatyckiego. I w każdym z tych zestawień można spotkać podobną surówkę.

Jednak najlepsze spotykamy właśnie w kuchniach Wschodu . Podobnie jak w wypadku kimchi, kuchnia Azji potrafi obchodzić się z kapustą, odpowiednio ją przyprawić i nadać właściwą strukturę. Dlatego właśnie tam należy podpatrywać przepisy.

chińska restauracja

Weź czosnek i liście laurowe. Jeszcze podziękujesz za ten przepis, najlepszy patent na odchudzanie

Kapusta i marchewka w surówce

Sekretem takiej surówki jest odpowiedni dressing – mało oleju, a do tego trzy najważniejsze smaki: kwaśny, słony i słodki. Często zapominamy o poprawnym zbalansowaniu tych składników – octu (rzadziej soku z cytryny), cukru i soli (a czasem sosu sojowego). W chińskich restauracjach składniki łączy się na gorąco.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ główki średniej kapusty
  • 1-2 marchewki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: kilka gałązek koperku
  • 80 ml oleju
  • 80 ml octu winnego
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka soli

surówka z kapustą i marchewką

Surówka jak z chińskiej restauracji

Kapustę drobno szatkujemy, a marchewkę kroimy julienne , czyli w zapałkę. Aby przyspieszyć proces, można użyć specjalnej obieraczki albo zetrzeć marchew na tarce o grubych okach. Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki lub przeciskamy przez praskę.

składniki surówki

Składniki zalewamy łączymy w rondelku. Podgrzewamy ostrożnie na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Warzywa mieszamy w misce, opcjonalnie z posiekanym koperkiem, i zalewamy gorącą zalewą .

Surówkę odstawiamy do przestudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Podajemy z każdym daniem, zwłaszcza z takimi, które pasują do chińskiej restauracji.

Wypróbuj też przepisy na doskonały pasztet na Wielkanoc i zupę brokułową .

surówka kapuściana

Zielarka pokazała „zakazaną mieszankę z Chin”. Nic tak nie pomaga na zatrucie pokarmowe
Taki pasztet zrobię w tym roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy