Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki pasztet zrobię w tym roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2025 12:41

Taki pasztet zrobię w tym roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci

pasztet na desce
Fot. Canva

Oto przepis na delikatny wielkanocny pasztet. W jego skład wchodzi kilka gatunków mięsa z zauważalnym udziałem drobiu. Danie jest delikatne, dobre zarówno do jedzenia widelcem, jak i smarowania.

Pasztet na Wielkanoc

Gdyby zadać w Familiadzie pytanie o potrawy nieodłącznie związane ze świętami Wielkiejnocy, pasztet nie byłby może najwyżej punktowany, ale z pewnością znalazłby się na liście. Warto więc próbować przepisów na rozmaite pasztety. Ten, z dużą zawartością drobiu, jest warty uwagi.

Najważniejsza w pasztecie, prócz smaku, jest lekkość i delikatność jego struktury. To szczególna zasługa dodatków tłustych (jak boczek) i podrobów (w naszym wypadku wątróbki). Niewielki dodatek warzyw również rozluźni pasztet, choć nie będzie się on rozpadał. Całości dopełnia odpowiednie mieszanie masy mięsnej z jajkiem.

pieczony pasztet

Niesamowity gest przyjaciół Tomasza Jakubiaka. Ciężko powstrzymać łzy

Wielkanocny i do słoików

Część pasztetu z tego przepisu można obrobić termicznie w słoikach. W tym wypadku mięsna masa jednocześnie wypieka się i pasteryzuje. Trzeba pamiętać, by powtórzyć procedurę na drugi dzień.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 700 g wieprzowiny
  • 500 g udźca z indyka
  • 400 g wołowiny
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera (ok. ½ małego)
  • 2 czerstwe kajzerki
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

pasztet na kanapkach

Lekki domowy pasztet

Całe mięso oczyszczamy, płuczemy i zalewamy zimną wodą do przykrycia w dużym garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Przyprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia.

Mięso solimy i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie oczyszczamy i płuczemy wątróbkę. Dodajemy ją do garnka i gotujemy przez 10 minut.

Mięso odstawiamy do przestudzenia. Razem z warzywami wyjmujemy je z wywaru. W tym ostatnim namaczamy bułki, a następnie wszystko razem mielimy.

pasztet w słoiku

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do mięsa. Razem z żółtkami mielimy i mieszamy wszystko, przyprawiając do smaku.

Gęstość pasztetu regulujemy, dolewając 2-3 szklanki wywaru. Wszystko mieszamy i doprawiamy jeszcze raz.

Pasztet wykładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub słoików. W piekarniku wypiekamy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Słoiki wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalewamy wodą do ¾ wysokości. Gotujemy przez godzinę, a następnego dnia jeszcze przez pół godziny.

Wypróbuj też przepisy na przekąski-rożki na Wielkanoc i faszerowane szaszłyki.

krojony jasny pasztet