Taki pasztet zrobię w tym roku na Wielkanoc. Przepis mam od babci

Oto przepis na delikatny wielkanocny pasztet. W jego skład wchodzi kilka gatunków mięsa z zauważalnym udziałem drobiu. Danie jest delikatne, dobre zarówno do jedzenia widelcem, jak i smarowania.
Pasztet na Wielkanoc
Gdyby zadać w Familiadzie pytanie o potrawy nieodłącznie związane ze świętami Wielkiejnocy, pasztet nie byłby może najwyżej punktowany, ale z pewnością znalazłby się na liście. Warto więc próbować przepisów na rozmaite pasztety. Ten, z dużą zawartością drobiu, jest warty uwagi.
Najważniejsza w pasztecie, prócz smaku, jest lekkość i delikatność jego struktury. To szczególna zasługa dodatków tłustych (jak boczek) i podrobów (w naszym wypadku wątróbki). Niewielki dodatek warzyw również rozluźni pasztet, choć nie będzie się on rozpadał. Całości dopełnia odpowiednie mieszanie masy mięsnej z jajkiem.
Wielkanocny i do słoików
Część pasztetu z tego przepisu można obrobić termicznie w słoikach. W tym wypadku mięsna masa jednocześnie wypieka się i pasteryzuje. Trzeba pamiętać, by powtórzyć procedurę na drugi dzień.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 700 g wieprzowiny
- 500 g udźca z indyka
- 400 g wołowiny
- 300 g wątróbki drobiowej
- 250 g piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 1 kawałek selera (ok. ½ małego)
- 2 czerstwe kajzerki
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Lekki domowy pasztet
Całe mięso oczyszczamy, płuczemy i zalewamy zimną wodą do przykrycia w dużym garnku. Dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Przyprawiamy zielem angielskim, liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia.
Mięso solimy i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie oczyszczamy i płuczemy wątróbkę. Dodajemy ją do garnka i gotujemy przez 10 minut.
Mięso odstawiamy do przestudzenia. Razem z warzywami wyjmujemy je z wywaru. W tym ostatnim namaczamy bułki, a następnie wszystko razem mielimy.
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Te pierwsze ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do mięsa. Razem z żółtkami mielimy i mieszamy wszystko, przyprawiając do smaku.
Gęstość pasztetu regulujemy, dolewając 2-3 szklanki wywaru. Wszystko mieszamy i doprawiamy jeszcze raz.
Pasztet wykładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub słoików. W piekarniku wypiekamy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Słoiki wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalewamy wodą do ¾ wysokości. Gotujemy przez godzinę, a następnego dnia jeszcze przez pół godziny.
Wypróbuj też przepisy na przekąski-rożki na Wielkanoc i faszerowane szaszłyki.





































