Zielarka pokazała „zakazaną mieszankę z Chin”. Nic tak nie pomaga na zatrucie pokarmowe

Problemy z trawieniem, czy również zatrucia pokarmowe mogą przydarzyć się w każdej chwili i dotknąć każdego z nas. Ciężko temu zapobiec wcześniej, ponieważ pojawiają się one w momencie, kiedy się tego najmniej spodziewamy. Zrozumienie przyczyn tych dolegliwości oraz znajomość skutecznych metod radzenia sobie z zatruciem pozwala na szybszy powrót do zdrowia i możliwość uniknięcia bardziej poważnych problemów ze zdrowiem.
Skąd się biorą zatrucia pokarmowe?
Zatrucie pokarmowe najczęściej spowodowane jest spożyciem żywności, która nie jest świeża lub jest zanieczyszczona groźnymi drobnoustrojami. Te patogeny mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka. Najwięcej przypadków zatrucia odnotowuje się latem.
Typy takich zatruć, które są znane najbardziej, zaliczamy zatrucie zatrucia grzybicze, bakteryjne i wirusowe, jednak warto mieć również na uwadze ryzyko zatrucia chemicznego. Szczególnie może ono występować wśród niemowląt, kobiet w ciąży, małych dzieci, seniorów, a także u osób, które mają osłabiona odporność.

Jak sobie radzić z zatruciem pokarmowym?
Zatrucie pokarmowe to dość poważna dolegliwość, z którą za wszelką cenę trzeba walczyć, aby się jej pozbyć. Przede wszystkim bardzo ważne jest utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu. Szczególnie poleca się picie słabej herbaty. Ewentualnie rumianek lub napar z mięty również będzie dobrym rozwiązaniem. Pomysł na napój, który jest zakazaną mieszanką z Chin, zaproponowała zielarka, która swoje porady przekazuje za pośrednictwem TikToka. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki startego imbiru
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ciepła woda
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować zakazaną mieszankę z Chin?
Przygotowanie takiej mikstury jest bardzo proste, a może pomóc w walce z zatruciem pokarmowym, jeśli takowe nas dopadnie.
W pierwszej kolejności do kubka wsypujemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, ¼ łyżeczki cynamonu i tyle samo startego imbiru i pieprzu. Całość zalewamy dość ciepłą wodą, ale nie gorącą. Wszystko możemy lekko pomieszać.

Dlaczego taka mieszanka działa? Pieprz odpowiada przede wszystkim za skuteczne wchłanianie składników. Imbir natomiast jest odpowiedzialny za niszczenie bakterii, na co pozwalają mu jego właściwości, podobnie jak cynamon.
Takie połączenie pozwala usunąć niepotrzebne toksyny z organizmu oraz pomaga utrzymać ciepło w jelitach. Ponadto dzięki takiej miksturze możliwe jest szybkie rozgrzanie żołądka.
Sprawdź przepis na galaretki idealne na Wielkanoc. Zobacz, jak zrobić piękne pisanki.





































