Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciocia z Małopolski dała mi przepis na wielkanocną zupę. Lepsza niż barszcz i żurek
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.03.2025 15:36

Ciocia z Małopolski dała mi przepis na wielkanocną zupę. Lepsza niż barszcz i żurek

zupa
Fot. Shutterstock/Agnes Kantaruk

Okazuje się, że żurek i barszcz biały to niejedyne zupy, jakie można podać na Wielkanoc. Poznaj przepis na tradycyjną zupę z Małopolski, a na pewno ugotujesz ją na te święta. Smak i konsystencja dania zachwyci całą rodzinę. Recepturą będziesz dzielić się na lewo i prawo. 

Zupy na Wielkanoc nie będzie

Tradycyjna polska kuchnia skrywa jeszcze wiele pyszności, które czekają na odkrycie. Przekonałem się o tym na własnej skórze. W weekend w rodzinnym grobie przerzucaliśmy się pomysłami na dania, które każdy z nas przygotuje w tym roku na Wielkanoc. Nie zabrakło także dyskusji o tym, jak ugotować najlepszy żurek i czy wybrać domowy zakwas, czy kupny. Naszym dywagacjom przysłuchiwała się jedna z cioć, która po dłuższej chwili wypaliła – A ja w ogóle żurku nie gotuję.

Tak mocne oświadczenie wykrzywiło twarze zgromadzonych przy stole w grymas, który można było odczytać jako pytanie w stylu – ale jak to? Seniorka z nieukrywaną wyższością wyznała, że u nich w Małopolsce gotuje się krzonówkę, a nie jakieś żurki. Nie jestem pewien czy w jeszcze większe zdumienie wprowadziła wszystkich nazwa nieznanej zupy, czy to, że na świątecznym stole zabraknie tradycyjnej zupy. Krewna nie zwracając na to większej uwagi, doprecyzowała, że krzonówka to tak naprawdę chrzanówka i jest to tradycyjna zupa z Małopolski, która jest alternatywą dla żurku. Kiedy o tym usłyszałem, od razu poprosiłem o przepis. Danie jest naprawdę rewelacyjne. 

wielkanoc.jpg
Fot. Canva

Krzonówka, czyli chrzan w natarciu

Tradycyjna zupa z Małopolski swoją nazwę zawdzięcza głównemu składnikowi, czy chrzanowi. W przeszłości na ten składnik w okolicach miejscowości Sułkowice mówiono krzan lub krzon i właśnie stąd tak nietypowa nazwa. Oprócz chrzanu potrzebne będą także inne składniki. Jest to między innymi mięso, takie jak łopatka wieprzowa oraz wędzonki – boczek i żeberka. Za smak odpowiadać będą warzywa oraz przyprawy. Wszystkie składniki znajdują się na liście umieszczonej poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonego boczku
  • 250 g białej kiełbasy
  • 2 l serwatki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 duży korzeń chrzanu
  • 50 g tartego chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka lubczyku
  • 5 jajek
  • woda
  • pieprz
  • sól
chrzan.jpg
Fot. Canva

Przepis na krzonówkę

Przygotowanie krzonówki rozpocznij od pokrojenia boczku w kostkę, a następnie przesyp go dużego garnka. Dodaj także żeberka oraz łopatkę. Wlej wodę, powinno być jej tyle, aby ciecz w całości przykryła mięso. Naczynie przestaw na kuchenkę i doprowadź do zagotowania składników.

Po zagotowaniu dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz wlej serwatkę. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Obrane i umyte warzywa, oprócz chrzanu zetrzyj na tarce. Dodaj je do garnka. Korzeń chrzanu włóż w całości. Zupę dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Gotuj przez 20 minut. 

Po upłynięciu czasu, dodaj lubczyk oraz starty chrzan. Wymieszaj i gotową zupę podaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Będzie smakowała obłędnie.

Sprawdź także przepis na pasztet wielkanocny oraz dowiedz się, jak nie robić wydmuszek

krzonówka.jpg
Fot. Canva