Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pełna warzyw i pożywna. Na wiosnę ta zupa to rewelacja
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.03.2025 12:26

Pełna warzyw i pożywna. Na wiosnę ta zupa to rewelacja

zupa brokułowa
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP

Oto przepis na prostą warzywną zupę. Jest pełna smaku dzięki licznym składnikom – zwłaszcza warzywnym. Bogata w błonnik, jest także sycąca i bardzo smaczna. Nie może jej zabraknąć na twoim stole.

Zupa brokułowa

Choć w zupie tej znajdziemy bogactwo warzyw, można nazwać ją brokułową. To właśnie to warzywo stanowi jej dominantę smakową. Choć w Polsce uważamy zupy za danie na przystawkę, ta warzywna potrawa jest pełnym posiłkiem.

Zupy są zawsze dobrym wsparciem diety redukcyjnej. I chociaż ta akurat nie należy do przesadnie niskokalorycznych, także może pełnić taką funkcję. Z warzywami zjadamy w niej mnóstwo błonnika, który wspomaga pracę jelit i ułatwia trawienie. A ponieważ takiej zupy możemy ugotować od razu duży garnek, łatwiej nam później gasić niewielki głód bez podjadania.

śmietanka w zupie
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP
Niesamowity gest przyjaciół Tomasza Jakubiaka. Ciężko powstrzymać łzy

Zupa z serem

A skoro już przy kaloriach jesteśmy: za sycący charakter tej zupy odpowiada w dużej mierze zawarty w niej ser. Ilustracje w tym przepisie pochodzą z kanału Przepisy od Katarzyny. Autorka używa w tej roli cheddara. Zupę zagęszcza też dobrze ser topiony.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ kg brokuła
  • 200 ml śmietanki
  • 50 g sera topionego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, musztarda dijon
  • 1 łyżka masła klarowanego
krojenie brokułu
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP

Prosta zupa warzywna

Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku obieramy i siekamy. W garnku roztapiamy masło klarowane.

Do garnka wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż marchewka będzie al dente.

smażenie marchewki
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP

Warzywa zalewamy w garnku litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy. Dodajemy śmietankę i musztardę. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.

Brokuła dzielimy na różyczki. Dokładnie je opłukujemy. Małe kawałki wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości.

Kiedy brokuły będą miękkie, dodajemy serek topiony w mniejszych kawałkach. Mieszamy, aż się rozpuści. Zupę od tego czasu gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Wypróbuj też przepisy na pastę rybno-jajeczną i niezwykłe kraszanki na Wielkanoc.

nalewanie zupy
Fot. youtube.com/KatarzynaTOP