Takich pomidorów lepiej unikaj. Kupisz i szybko pożałujesz
W czasach konkurencji między bazarkami i supermarketami wybór i zakup warzyw nie jest takim prostym zadaniem. Lepiej poznając produkty łatwo dokonywać bardziej świadomych wyborów. Ta zasada tyczy się także pomidorów.
Czym się różnią pomidory
Kiedyś pomidory można było znaleźć w sklepach tylko w sezonie . Na zimę zostawały nam kiszonki. Dziś, choć drogie i mniej smaczne, dostępne są w sklepach przez cały rok.
Może zresztą i dobrze. Mamy dzięki temu porównanie, które uczy nas, po czym rozpoznać pomidora naprawdę wysokiej jakości, a do tego świeżego i krajowego. Jedną z rzeczy, które go zdradza, jest szypułka.
Pomidory z szypułką i bez
Zielona (albo nie) końcówka gałązki , która wystaje z pomidora (albo nie) może wiele powiedzieć o kondycji tego warzywa , które w rzeczywistości jest owocem. Oto co warto o niej wiedzieć, by wybrać dobry produkt. Po pierwsze i najważniejsze: obecność szypułki i jej stan informują o świeżości pomidora.
Owoc, który dobrze trzymał się gałązki w chwili zrywania, był już wtedy dojrzały, ale nie przejrzały. A świeża gałązka oznacza, że dość szybko trafił do sprzedaży . Może to oznaczać, że nie spędził zbyt wiele czasu w transporcie. A co z kolei znaczy, że jest krajowy, a w każdym razie – że nie przejechał pół świata, dojrzewając po drodze w kontenerze, zamiast na krzaku.
Kupujmy pomidory na gałązce
Dodatkowo szypułka pomidora chroni jego „pępek”, przez który do warzywa mogą się dostać drobnoustroje , zwłaszcza pleśń. Przez ten sam otwór uchodzi też szybciej wilgoć, a razem z nią – smak i apetyczny wygląd pomidora. Z kolei brązowa, ususzona końcówka rośliny może oznaczać, że pomidor nie jest pierwszej świeżości. Jeśli więc kupujesz pomidory bez szypułki, bardzo szybko się one zepsują i po prostu zamiast na talerz, trafią do kosza.
Pomidor na gałązce albo kupowany na sztuki, ale razem z szypułką, będzie o wiele lepszym wyborem niż jego bezszypułkowy sąsiad. Wystarczy już tylko przechowywać go w odpowiednich warunkach – w temperaturze pokojowej, w przewiewie i zacienionym miejscu. Wtedy można raczyć się najlepszą wersją dojrzałego i smacznego pomidora .
Wypróbuj też przepisy na kotlety drobiowo-ziemniaczane i surówkę z dyni i cukinii .