Kroję cukinię w plastry i wkładam do woreczka. Po prostu niesamowite, co z tego wychodzi
Oto najprostszy możliwy przepis na marynowaną surówkę. Łączymy w niej dwa warzywa z kilkoma przyprawami. Otrzymujemy zaś chrupiący dodatek do dań albo lekką przekąskę na upalne dni.
Marynowana cukinia
Cukinię odmieniamy późnym latem przez wszystkie przypadki. Nie ma w tym nic dziwnego. To pyszne, mięsiste warzywo nadaje się doskonale do zarówno mniej, jak i bardziej „poważnych” przedsięwzięć kulinarnych.
Surówka taka jak ta należy być może do tych pierwszych. Nie są to sycące placki ani zapiekanka, ale po prostu przekąska, która świetnie sprawdzi się na boku talerza obiadowego obok kotleta i ziemniaka. Równie dobrze jednak może stać się lunchową sałatką z grzanką czosnkową.
Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudoPlastry cukinii w marynacie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy dla duszy. Wychodząc od techniki przygotowania surówki warto eksperymentować, dodając ulubione przyprawy i oleje roślinne o rozmaitych zdrowotnych właściwościach (dyniowy, rydzowy, lniany itp.)
Składniki
- 2 duże cukinie
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oliwy lub tłoczonego na zimno oleju
- 1 łyżka musztardy
- 40 ml octu jabłkowego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 mały pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka
Sałatka cukiniowa
Cukinię kroimy w cienkie plastry, a cebulę w drobne pióra. Odcinek rękawa do pieczenia zamykamy z jednej strony. Nasypujemy do niego warzywa.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Rękaw zamykamy z drugiej strony, zostawiając w środku powietrze. Intensywnie wstrząsamy, by cukinia dokładnie pokryła się marynatą.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę-dwie. Podajemy cukinię schłodzoną – w ten sposób zachowa chrupkość. Surówka taka świetnie się przechowuje i można jeść ją przez kilka dni, przechowując w lodówce.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z dyni i cukinii oraz pomidory konserwowe.