Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.09.2024 09:56

Ułóż wafle w tortownicy i dodaj colę. Z tego połączenia wychodzi prawdziwe cudo

ciasto z colą
fot. youtube.com/cookrate-cakes

Proste ciasto bez pieczenia o ciekawym, colowym smaku. Popularny słodki napój zmienia się w nim w kisiel, który zagęszcza wypełnienie. Całość przełamana jest smakiem świeżych owoców.

Nietypowy deser bez pieczenia

Cola ma nieoczekiwany wachlarz zachowań kulinarnych. Złośliwi mogliby powiedzieć, że najważniejszym z nich jest wywoływanie gwałtownych skoków insuliny. To przez nie jesteśmy później szybciej głodni i chcemy jeść więcej.

Jednak cola ma wiele, czasem nieoczekiwanych, zastosowań kulinarnych. To oczywiście po pierwsze źródło cukru, który nie tylko słodzi, lecz także może wpływać na karmelizację innych składników dania. Ma kwaśny odczyn, który często pomaga w pracy z ciastami. Ma też smak, którego nie da się z niczym pomylić. Ten smak zamykamy w ciekawym, szybkim cieście.

miksowanie herbatników
fot. youtube.com/cookrate-cakes
Dodaję do dyni i mieszam, po prostu poezja smaku

Ciasto z colą

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate - Cakes. Ciasto wzbogacają tam truskawki w bitej śmietanie. Można oczywiście zastąpić je dowolnymi innymi owocami, ze względu na ilość cukru należy się tylko wystrzegać wersji z puszki. Jako herbatników warto użyć wersji korzennej, która świetnie komponuje się z aromatem coli.

Składniki

  • 1 opakowanie wafelków
  • 200 g herbatników korzennych
  • 500 g mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 g owoców (truskawki, borówki, brzoskwinie)
  • 1 szklanka coli
  • ½ kostki (100 g) masła
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml oleju roślinnego

Ciasto bez pieczenia

Dno wysokiej formy do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Wzdłuż brzegów na sztorc układamy wafelki. Herbatniki miksujemy na gładką masę. 

Ciastka mieszamy z roztopionym w kąpieli wodnej i lekko przestudzonym masłem. Wyrabiamy na masę o jednolitej konsystencji. Wykładamy nią dno formy, rozprowadzamy równomiernie i dociskamy dnem szklanki.

W misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na puszystą masę. W osobnej misce ubijamy śmietankę. Składniki łączymy i mikserem wyrabiamy na jednolite ciasto serowe. Następnie rozdzielamy je na dwie połowy.

W rondelku podgrzewamy colę, dodając mąkę ziemniaczaną. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje i zmieni się w kisiel. Ten studzimy lekko i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Mikserem wyrabiamy, by składniki się połączyły.

Masę wykładamy do formy na herbatnikowy spód. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki, by dobrze się ścięła. W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki ciasta.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej lub przez 2 minuty w mikrofalówce. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z drugą połową masy śmietanowej.

Nakładamy ją następnie na pierwszą warstwę. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na pół godziny, po czym polewamy przestudzoną polewą czekoladową i jeszcze raz wstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i bezbłędne ogórki kiszone.

ciasto warstwowe
fot. youtube.com/cookrate-cakes