Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę tanie mięso i łączę je z ziemniakami. Wychodzi taki obiad, że palce lizać
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.09.2024 14:38

Biorę tanie mięso i łączę je z ziemniakami. Wychodzi taki obiad, że palce lizać

tani obiad
fot. yoube.com/bombowakuchnia

Oto przepis na tani obiad, czyli kotlety ziemniaczane, ale trochę mięsne. Sycące danie za grosze spodoba się miłośnikom esencjonalnych posiłków. Zwłaszcza że udaje jak najbardziej mięsnego kurczaka.

Tani obiad

W tym niecodziennym przepisie „pożyczamy” nieco mięsnego smaku do kotletów ziemniaczanych. Tracą one przez to swój wegetariański charakter. W zamian dostajemy jednak pełniejszy posiłek, który nie rujnuje portfela.

Tym, co dodatkowo pomaga utrzymać niską cenę posiłku jest możliwość wykorzystania mięsa z rosołu. Ten uboczny produkt najważniejszej polskiej zupy staje się tu podstawą obiadu z prawdziwego zdarzenia, zamiast, jak to często bywa, być kulinarnym kopciuszkiem.

masa na kotlety
fot. yoube.com/bombowakuchnia
Zmiany w nowym sezonie Kuchennych Rewolucji. Fani zniesmaczeni. „Co to ma być ?!?"

Kotlety ziemniaczane z kością

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Bombowa kuchnia na YouTube. Ziemniaczane pałki z kurczaka zostały tam wzbogacone o starty ser. Taki dodatek jest jednak zaledwie opcjonalny w wypadku kotletów ziemniaczanych.

Składniki

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Składniki na panierkę: mąka, bułka tarta, jajka
  • Frytura do smażenia

Kurczak z ziemniakami

Pałki kurczaka zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnistym pieprzem do miękkości. Ziemniaki również gotujemy, aż będą miękkie. Oba składniki studzimy.

Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy posiekane mięso i natkę pietruszki i wyrabiamy na jednolitą masę. Przyprawiamy do smaku.

Z masy ziemniaczanej formujemy kulki w liczbie odpowiadającej liczbie kości z pałek. Kulki rozpłaszczamy i oklejamy wokół drobiowych kości. Ziemniaczane udka panierujemy i smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste ze wszystkich stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na sałatkę z cukinii i pieczone mięso w cieście francuskim.

zawijanie masy ziemniaczanej
fot. yoube.com/bombowakuchnia