Smakosze.pl Przepisy Takie ciasto robi się bardzo szybko. Zasmakowało moim domownikom, lepsze niż Rafaello
Ffot. YouTube/@Szybko i smacznie. 7M

Takie ciasto robi się bardzo szybko. Zasmakowało moim domownikom, lepsze niż Rafaello

13 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ciasto według tego przepisu robi się bardzo szybko. A smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego domownika. Wszyscy będą prosić o dokładkę. A ty będziesz robiła je, co tydzień.

Lepsze niż Raffaello

Ciasto w smaku przypomina Raffaello, ale jest dużo lepsze. A przede wszystkim znacznie tańsze. Dlatego warto zaryzykować i zrobić je we własnym domu. Ja na początku byłem sceptyczny, bo nic nie jest w stanie zastąpić tej słodkiej kokosowej przekąski, ale to ciasto naprawdę bije je na głowę.

Do jego wykonania nie potrzebujesz niewielu składników. Dzięki temu czas przygotowania jest bardzo krótki. Zawsze zdążysz zrobić ten deser. Wystarczy mieć tylko wolne 15 minut.

wiórki kokowsowe.jpg
Fot. Canva/@vasilybudarinphotos
Wszyscy mówią o tej sałatce. Robię ją co tydzień w sobotę

Co będzie ci potrzebne?

Sprawdź poniższą listę składników i zobacz, czy wszystkie masz w domu. Są łatwo dostępne i tanie. Nie ma, co czekać, bierzemy się za przygotowanie.

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 6 jajek
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g mleka skondensowanego
  • tabliczka białej czekolady

Przepis na szybki deser

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Pamiętaj, tylko aby 3 żółtka zostawić . Do miski wlej 6 białek i ubij je, za pomocą miksera, na gęstą pianę . Dosyp cukier oraz wlej żółtka. Wymieszaj.

Dosyp mąkę oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj ręcznie na jednolitą masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią masę i równomiernie rozprowadź.

Piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni . Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w garnku. Wlej skondensowane mleko i wymieszaj.

Upieczony placek pokrój na prostokąty. Pierwszą warstwę posmaruj kremem . Ułóż kolejny prostokąt i po raz kolejny posmaruj kremem. Ułóż ostatnią warstwę ciasta i posmaruj go kremem z białej czekolady . Posyp wiórkami. Powtórz tak ze wszystkimi prostokątami ciast i deser gotowy. Widzisz, minęło dokładnie 15 minut, a ty masz pyszny deser. Sprawdź, jak zrobić kurczaka w sosie oraz co zrobić z chleba i jajek .

biała czekoladaa.jpg
Fot. Canva/@pixelshot

Babcia zdradziła mi jak ukorzenia każdą roślinę. Ten środek wszyscy mają w kuchni
Weź gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Za ten patent należy się order
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy