Nie uwierzysz, w czym zapiekam kurczaka. Wystarczy, że otworzę kilka puszek a wszyscy zaraz proszą o przepis
Ten przepis na ekspresowy w przygotowaniu obiad wykorzystuje dobrodziejstwa gotowych posiłków. Choć gotowanie e tym przypadku jest naprawdę symboliczne, efekt jest niezwykle elegancki a nawet finezyjny.
Do czego służy zupa?
Choć zupy w puszkach uważamy pewnie za ostatnią deskę ratunku w przypadku braku obiadu dla rodziny, warto czasem spojrzeć na nie nieco inaczej. Brak zaufania do gotowych posiłków jest, oczywiście, godny pochwały. Jednak, kiedy wczytamy się w skład wypisany na puszkach zup, w wielu z nich nie znajdziemy nic, co by kazało bić na alarm.
Dlatego nie ma powodu, by od czasu do czasu nie sięgnąć po gotowe zupy z puszek. Zwłaszcza, że po zmieszaniu tworzą one nowe i zaskakujące kompozycje. Ten przepis wykorzystuje aż trzy różne smaki zup z puszki. Sięga także po tzw. ekspresowy ryż, czyli taki, który kupujemy już ugotowany na parze.
Mięciutkie, pyszne i delikatne. Naleśniki Tomasza Strzelczyka to ideałPieczemy kurczaka w nietypowych sosach
Świeżym składnikiem jest tu baza posiłku, kurczak. Najlepiej kupić już oczyszczone i podzielone udka lub mięso z udek oddzielone od kości. Przygotowanie potrawy trwa dosłownie kilka minut. Oczywiście ponieważ używamy surowego mięsa, należy policzyć ok. godziny na pieczenie go w piekarniku. Jednak prawda jest taką, że przy tej potrawie się nie napracujemy.
Składniki:
- 400 g udek kurczaka
- 1 puszka zupy pieczarkowej
- 1 puszka zupy gulaszowej
- 1 puszka zupy pomidorowej
- 80 g masła
- 200 g ryżu błyskawicznego
- Sól, pieprz
Kurczak pieczony w zupach
Przygotowujemy bytfannę o wymiarach ok. 25 x 30 cm. Roztapiamy masło. Smarujemy nim ścianki brytfanny, a resztę masła mieszamy z zawartością puszek zup.
Na dno brytfanny wylewamy cieniutką warstwę mieszanki, układamy kurczaka, dodajemy ryż błyskawiczny i zalewamy resztą sosów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę, przed wyjęciem upewniając się, że kurczak jest miękki.
To danie, dzięki gęstemu sosowi z gotowych zup, jest zaskakująco pyszne, a mieszanka smaków – pełna.
Wypróbuj także przepisy na odchudzającą sałatkę i faszerowaną pierś z kurczaka.