Takie jajka podam na Wielkanoc. Goście nie będą mogli się oprzeć
Takich faszerowanych jajek na twoim wielkanocnym stole jeszcze nie było. Poznaj przepis Anny Zyśk i na tegoroczne święta podaj czerwone jajka. Smakują lepiej niż tradycyjne z majonezem, a w dodatku zachwycają również wyglądem. Z poradami autorki przepisu zrobisz je bardzo łatwo.
Pyszne jajka na Wielkanoc
Jajka są nieodłącznym składnikiem Wielkanocy. Występują zarówno jako pisanki, ale też wzbogacają sałatki czy pasty. Daniem, którego na święta nie może zabraknąć, a w którym ten składnik jest obowiązkowy, to oczywiście jajka faszerowane. Zapewne każda gospodyni ma na nie swój sprawdzony, stosowany od lat sposób, ale zachęcamy, aby wypróbować metodę Anny Zyśk.
Prowadząca w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie podzieliła się z nami przepisem na ten przysmak. Ceniona autorka przepisów kulinarnych jajka najpierw w nietypowy sposób ozdabia, a dopiero potem faszeruje. Majonez, choć w tym daniu go nie zabraknie, musi ustąpić miejsca przygotowanej paście. O szczegółach dowiesz się z instrukcji umieszczonej poniżej, gdzie dokładnie wyjaśniamy, jak jajka na Wielkanoc przygotować.
Z czego przygotować czerwone jajka?
Jajka na Wielkanoc z przepisu Anny Zyśk przed nafaszerowaniem, należy uprzednio zafarbować. Nie mamy tu jednak na myśli pisanek, a zafarbowanie białek ugotowanych wcześniej jajek. Należy do tego wykorzystać naturalne składniki, więc w tym wypadku niezbędne okażą się buraki. Produkty potrzebne do przygotowania farszu poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Trzymaj się jej, a danie wyjdzie rewelacyjne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 6 jajek
- 3 buraki
- 20 g majonezu
- 15 g musztardy
- 10 ml octu
- rzeżucha
- woda
- pieprz
- sól
Przepis Zyśk na faszerowane jajka
Krok 1. Buraki obierz, umyj i przełóż do garnka z wodą. Wlej ocet i gotuj warzywo, do momentu aż stanie się miękkie.

Krok 2. Ugotowane buraki wyciągnij, a zafarbowaną wodę przelej do miski. Włóż do niej obranie i ugotowane na twardo jajka. Farbowanie powinno zająć dwie godziny.

Krok 3. Po upłynięciu wskazanego czasu osusz jajka i przekrój je na pół. Wyciągnij z nich żółtka i przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i posiekaną rzeżuchę. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki na jednolitą pastę.

Krok 4. Pastę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie nafaszeruj nią jajka. Gotowe podawaj na Wielkanoc.

Niedawno opisywaliśmy przepis na łatwe ciasto, które musi znaleźć się obok wielkanocnego mazurka . Wskazywaliśmy także, jak nie gotować białej kiełbasy .