Smakosze.pl Przepisy Takie jajka podam na Wielkanoc. Goście nie będą mogli się oprzeć
jajka faszerowane
Fot. Ania Zyśk

Takie jajka podam na Wielkanoc. Goście nie będą mogli się oprzeć

11 kwietnia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Takich faszerowanych jajek na twoim wielkanocnym stole jeszcze nie było. Poznaj przepis Anny Zyśk i na tegoroczne święta podaj czerwone jajka. Smakują lepiej niż tradycyjne z majonezem, a w dodatku zachwycają również wyglądem. Z poradami autorki przepisu zrobisz je bardzo łatwo.

Pyszne jajka na Wielkanoc

Jajka są nieodłącznym składnikiem Wielkanocy. Występują zarówno jako pisanki, ale też wzbogacają sałatki czy pasty. Daniem, którego na święta nie może zabraknąć, a w którym ten składnik jest obowiązkowy, to oczywiście jajka faszerowane. Zapewne każda gospodyni ma na nie swój sprawdzony, stosowany od lat sposób, ale zachęcamy, aby wypróbować metodę Anny Zyśk.

Prowadząca w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie podzieliła się z nami przepisem na ten przysmak. Ceniona autorka przepisów kulinarnych jajka najpierw w nietypowy sposób ozdabia, a dopiero potem faszeruje. Majonez, choć w tym daniu go nie zabraknie, musi ustąpić miejsca przygotowanej paście. O szczegółach dowiesz się z instrukcji umieszczonej poniżej, gdzie dokładnie wyjaśniamy, jak jajka na Wielkanoc przygotować.

To ostatni moment na sianie rzeżuchy. Posiej dzisiaj, wyrośnie do Wielkanocy

Z czego przygotować czerwone jajka?

Jajka na Wielkanoc z przepisu Anny Zyśk przed nafaszerowaniem, należy uprzednio zafarbować. Nie mamy tu jednak na myśli pisanek, a zafarbowanie białek ugotowanych wcześniej jajek. Należy do tego wykorzystać naturalne składniki, więc w tym wypadku niezbędne okażą się buraki. Produkty potrzebne do przygotowania farszu poznasz, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Trzymaj się jej, a danie wyjdzie rewelacyjne.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 3 buraki
  • 20 g majonezu
  • 15 g musztardy
  • 10 ml octu
  • rzeżucha
  • woda
  • pieprz
  • sól

Przepis Zyśk na faszerowane jajka

Krok 1. Buraki obierz, umyj i przełóż do garnka z wodą. Wlej ocet i gotuj warzywo, do momentu aż stanie się miękkie.

ocet.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Ugotowane buraki wyciągnij, a zafarbowaną wodę przelej do miski. Włóż do niej obranie i ugotowane na twardo jajka. Farbowanie powinno zająć dwie godziny.

farbowanie jajek.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Po upłynięciu wskazanego czasu osusz jajka i przekrój je na pół. Wyciągnij z nich żółtka i przełóż do miski. Dodaj majonez, musztardę i posiekaną rzeżuchę. Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj składniki na jednolitą pastę.

pasta.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Pastę przełóż do rękawa cukierniczego. Następnie nafaszeruj nią jajka. Gotowe podawaj na Wielkanoc.

faszerowane jajka.jpg
Fot. Anna Zyśk

Niedawno opisywaliśmy przepis na łatwe ciasto, które musi znaleźć się obok wielkanocnego mazurka . Wskazywaliśmy także, jak nie gotować białej kiełbasy .

Ten kapuśniak smakuje wyjątkowo dzięki 1 składnikowi. Najlepszy przepis od babci
Nigdy nie gotuj tak białej kiełbasy. Wyjdzie twarda i niesmaczna
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Kulturoznawca i dziennikarz z wykształcenia. Od początku swojej kariery związany z grupą mediową Iberion. Jako redaktor serwuje dla Was kulinarne porady i przekazuje najświeższe informacje ze świata kulinariów w postaci newsów. W 2024 roku relacjonował wydarzenia z Dolnego Śląska dotkniętego powodzią. Jako reporter rozmawia z seniorami, poznając ich zdanie na temat kulinarnych trendów, cen i tego, co w programach kulinarnych im się nie podoba.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl