Takie „mielone” smażę w każdy piątek. Nikt nie wierzy, że nie ma w nich grama mięsa
Skończyły ci się pomysły na piątkowe obiady bez mięsa? Poznaj przepis na kotlety mielone i podaj je na obiad. Kiedy powiesz domownikom, że przygotowałaś je z innego produktu niż mięso, nie będą mogli w to uwierzyć. Zrób, a smakiem dania zachwyceni będą nawet najwięksi mięsożercy.
Pomysł na bezmięsny obiad na piątek
W dzisiejszych czasach niespożywanie mięsa to wybór, który ze względów zdrowotnych i światopoglądowych podejmuje coraz więcej osób. Jednak niektórzy nie jedzą mięsa tylko w piątki ze względu na tradycję związaną z wiarą. Nie oznacza to jednak, że obie te grupy muszą rezygnować ze swoich ulubionych dań. Wystarczy znaleźć przepis, w którym mięso zastąpiono innymi składnikami.
Okazuje się, że w ten sposób można przygotować także słynne kotlety mielone . Mięso, choć jest ich głównym składnikiem, wcale nie musi się w nich znaleźć. O tym, czym je zastąpić i jak zrobić bezmięsne kotlety, dowiesz się z dalszej części tekstu. Umieściliśmy tam listę potrzebnych produktów oraz przepis.
Z czego przygotować kotlety mielone bez mięsa?
Czytając o kotletach mielonych bez mięsa, zapewne zastanawiasz się, czy ich przygotowanie jest w ogóle możliwe. Odpowiedź brzmi twierdząco, ponieważ w ich składzie znalazł się pieczony burak oraz kasza gryczana, która doda kotletom sytości.
Niezbędne będą również jajka, które połączą składniki oraz produkty, które nadadzą daniu odpowiedniego smaku. Poznasz je wszystkie w odpowiednich proporcjach, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.
Składniki:
- 1 upieczony burak o średniej wielkości
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety mielone bez mięsa
Przed przygotowaniem kotletów mielonych bez mięsa ugotuj kaszę według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Następnie upieczonego buraka zetrzyj na małych oczkach tarki i przełóż go do miski. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Obrane z łupin ząbki czosnku oraz cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej marchew, cebulę oraz czosnek. Kiedy warzywa zmiękną, przełóż je do miski z burakiem. Wsyp odcedzoną kaszę i dodaj jajka oraz mąkę. Wymieszaj składniki, a następnie za pomocą blendera połącz je w jednolitą masę.
Na koniec dopraw ją pieprzem, solą i wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni ponownie rozgrzej olej i ułóż na niej kotlety. Smaż je tak samo jak tradycyjne kotlety, czyli z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także, jakie owoce zawierają masę pestycydów oraz dowiedz się, jaką zdrową rybę kupisz taniej w Dino .