Jemy je na potęgę, a są pełne pestycydów. Mycie tych owoców zwykłą wodą to za mało
Po owoce sięgamy z przekonaniem, że są one wartościowe dla naszego zdrowia. Jednak wiele z nich jest zanieczyszczonych pestycydami. Zwykłe mycie tu nie wystarczy. Jak myć owoce, by można jeść je bez uszczerbku dla zdrowia? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Owoce i chemikalia
W okresie zimowym nie mamy zbyt dużego wyboru owoców. Jednak chętnie sięgamy po winogrona, jabłka i cytrusy. Jemy je dla smaku i z myślą o naszym zdrowiu. Jednak musimy wiedzieć, że owoce pokryte są chemikaliami. Mowa dokładnie o pestycydach, które znajdują się na skórce wielu owoców.
Te chemikalia mają chronić owoce przed atakami szkodników. Co roku amerykańska organizacja Environmental Working Group publikuje informacje o owocach, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W czołówce są winogrona, jabłka i cytrusy. Również borówki, truskawki, czy brzoskwinie są pełne chemii. Dlatego tak ważne jest właściwe mycie owoców przed ich zjedzeniem.
Henia zachwyciła pół Polski. Jej zupa gyros z kurczakiem to najlepszy pomysł na zimowy obiadJak myć owoce?
Warto zwrócić baczną uwagę na dokładne mycie owoców przed ich spożyciem. Tak popularne zimą winogrona, jabłka i cytrusy pokryte są pestycydami. Zwykle owoce myjemy pod bieżącą wodą. Niestety okazuje się, że to stanowczo za mało. Jak w takim razie myć owoce?
Jednam z polecanym i naturalnych sposób na mycie owoców, jest usunięcie zanieczyszczeń przez przygotowanie pewnego roztworu. Robimy go z wody i sody oczyszczonej. Sposób jest tani, skuteczny i łatwo dostępny. Soda oczyszczona ma właściwości alkaliczne. Dzięki temu neutralizuje pestycydy, usuwa brud i bakterie.
Jak przygotować roztwór z sody oczyszczonej?
Roztwór z sody oczyszczonej przygotujemy w bardzo prosty sposób. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 1 litr letniej wody
- 1- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się sody w wodzie. Następnie do roztworu wkładamy winogrona, jabłka, cytrusy, czy też inne owoce. Powinny spędzić one ok. 15 minut w takim roztworze. Po upływie tego czasu owoce delikatnie pocieramy rękoma lub szczoteczką.
Potem myjemy je pod bieżącą wodą, osuszamy i gotowe. Roztwór z sody oczyszczonej usuwa pestycydy, które są trudne do usunięcia. Roztwór jest też naturalny i bezpieczny w użyciu. Pisaliśmy o najnowszych wieściach o Tomaszu Jakubiaku. Polecaliśmy przepis na panierowane bakłażany od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: zdrowie.parenting.pl