Zielarka pokazała jak zrobić syrop z cebuli. Wystarczą tylko 2 składniki
Syrop z cebuli ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia. Z pewnym dodatkiem doskonale zwalcza kaszel i dobrze smakuje. Ten przepis warto wypróbować w swojej kuchni.
Cebula i miód
Zimą trudniej o zachorowanie. Kaszel bywa dokuczliwy i nie jest niczym przyjemnym. Jednak teraz w naturalny sposób można go złagodzić, a nawet się go pozbyć. Pomoże w tym cebula, która jest naszpikowana takimi witaminami jak: A, B, C, E, K, PP. W tym popularnym warzywie nie brakuje olejków eterycznych, soli mineralnych, żelaza i siarki i miedzi.
Dlatego cebula doskonale działa na problemy z górnymi drogami oddechowymi. Ogrzewa, działa wykrztuśnie i oczyszcza drogi oddechowe. Poprawia też trawienie podczas choroby i ma działanie bakteriobójcze. Warto przyrządzić syrop z cebuli z dodatkiem miodu. Receptura od zielarki pomoże zwalczyć zarówno suchy, jak i wilgotny kaszel.
Jemy je na potęgę, a są pełne pestycydów. Mycie tych owoców zwykłą wodą to za małoJak zrobić syrop z cebuli z miodem?
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie syropu zaczniemy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Czekamy aż puści sok. Dodajemy wtedy miód i mieszamy, by powstało jak najmniej pęcherzyków powietrza.
Syrop na kaszel możemy od razu używać. Najlepiej go spożyć w ciągu kilku dni. Powinniśmy przechowywać go w lodówce.
Jak stosować syrop na kaszel?
Gdy męczy nas dokuczliwy kaszel, syrop warto pić nawet co 30 minut. Trzeba stosować 1 łyżeczkę specyfiku. Bardzo istotna jest tu regularność. Dzięki niej uporamy się z duszącym kaszlem.
Przepis na syrop z cebuli jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, jest też skuteczny. Przyda się w każdym domu w okresie zimowym. Dzięki niemu raz na zawsze rozprawiamy się z kaszlem. Pisaliśmy, jak zrobić pastę ze słonecznika z ogórkiem kiszonym. Polecaliśmy przepis na obiad bez mięsa od Tomasza Strzelczyka.
Źródło: zielonyzagonek.pl