Takie śledzie podam w tym roku na Wigilię. Są o 100 razy lepsze od tych w śmietanie
Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.
Śledzie w sosie musztardowym kuszą smakiem
Czy robicie śledzie na Wigilię? To jedne z najbardziej lubianych ryb, które wybieramy na Boże Narodzenie . Zwykle robimy je w oleju z cebulką lub dodajemy do sałatek. Śledzie zawsze podawałam w śmietanie i stało się to u mnie już kulinarną tradycją. Jednak w tym roku wprowadzę pewne zmiany. Śledzie zrobię w sosie musztardowym.
Są wyśmienite i bardzo wyraziste w smaku. Do ich przyrządzenia użyję pikantnej musztardy Dijon i lekko słodkiej musztardy francuskiej. To zapewni fantastyczne wrażenia smakowe. Podobny przepis na śledzie w sosie musztardowym znajdziecie na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?
Składniki:
- 800 g śledzi a 'la matias (po odsączeniu)
- 2 czerwone cebule
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek śmietany
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- koperek
- pieprz
Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym, zaczynamy od zalania ryb zimną wodą i odstawienia ich na około 3 godziny. Podczas moczenia warto, co jakiś czas zmieniać wodę . W międzyczasie siekamy czerwoną cebulę, przekładamy ją do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut.
Dzięki temu zabiegowi cebula będzie chrupiąca. Po upływie tego czasu cebulę odcedzamy na sitku i zabieramy się za robienie sosu. Do miski dodajemy majonez, śmietanę, dwa rodzaje musztardy, łyżkę posiekanego koperku i łyżkę miodu. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i znów mieszamy.
Słodko-ostre śledzie dodadzą smaku Wigilii
Teraz śledzie wyjmujemy z wody, odsączamy je i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski i łączymy z sosem musztardowym oraz cebulą. Składniki mieszamy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.
Po upływie tego czasu śledzie w sosie musztardowym są gotowe do podania. Mają słodko-ostry smak, a ich mięso jest bardzo delikatne . Smaku dodaje też czerwona cebula, którą znajdziemy w sosie. Tak przyrządzone śledzie będą smakowały z pieczywem i ulubioną sałatką. Pisaliśmy, jak zrobić sałatkę warstwową ze śledziami. Radziliśmy, jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone.
Źródło: YouTube/@Mazprzygarach
Zdjęcia: screen YouTube/@Mazprzygarach