Smakosze.pl Przepisy Takie śledzie podam w tym roku na Wigilię. Są o 100 razy lepsze od tych w śmietanie
YouTube/@Mazprzygarach

Takie śledzie podam w tym roku na Wigilię. Są o 100 razy lepsze od tych w śmietanie

18 grudnia 2023

Zwykle na Wigilię robiłam śledzie w śmietanie. Jednak tym razem przyrządzę je inaczej. Ryba w słodko-ostrym sosie zachwyci moich gości. To danie jest pyszne i znakomicie prezentuje się na świątecznym stole.

Śledzie w sosie musztardowym kuszą smakiem

Czy robicie śledzie na Wigilię? To jedne z najbardziej lubianych ryb, które wybieramy na Boże Narodzenie . Zwykle robimy je w oleju z cebulką lub dodajemy do sałatek. Śledzie zawsze podawałam w śmietanie i stało się to u mnie już kulinarną tradycją. Jednak w tym roku wprowadzę pewne zmiany. Śledzie zrobię w sosie musztardowym.

Są wyśmienite i bardzo wyraziste w smaku. Do ich przyrządzenia użyję pikantnej musztardy Dijon i lekko słodkiej musztardy francuskiej. To zapewni fantastyczne wrażenia smakowe. Podobny przepis na śledzie w sosie musztardowym znajdziecie na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd pochodzą też zdjęcia wykorzystane w artykule.

śledzie
YouTube/@Mazprzygarach
W tym roku taki obiad podam w Drugi Dzień Świąt. Schab pieczony na ziemniakach będzie hitem

Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym?

Składniki:

  • 800 g śledzi a 'la matias (po odsączeniu)
  • 2 czerwone cebule
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • koperek
  • pieprz

Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym, zaczynamy od zalania ryb zimną wodą i odstawienia ich na około 3 godziny. Podczas moczenia warto, co jakiś czas zmieniać wodę . W międzyczasie siekamy czerwoną cebulę, przekładamy ją do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut.

Dzięki temu zabiegowi cebula będzie chrupiąca. Po upływie tego czasu cebulę odcedzamy na sitku i zabieramy się za robienie sosu. Do miski dodajemy majonez, śmietanę, dwa rodzaje musztardy, łyżkę posiekanego koperku i łyżkę miodu. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i znów mieszamy.

Słodko-ostre śledzie dodadzą smaku Wigilii

Teraz śledzie wyjmujemy z wody, odsączamy je i kroimy w większą kostkę. Przekładamy do miski i łączymy z sosem musztardowym oraz cebulą. Składniki mieszamy, miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.

Po upływie tego czasu śledzie w sosie musztardowym są gotowe do podania. Mają słodko-ostry smak, a ich mięso jest bardzo delikatne . Smaku dodaje też czerwona cebula, którą znajdziemy w sosie. Tak przyrządzone śledzie będą smakowały z pieczywem i ulubioną sałatką. Pisaliśmy, jak zrobić sałatkę warstwową ze śledziami. Radziliśmy, jakie mięso jest najlepsze na kotlety mielone.

śledzie
YouTube/@Mazprzygarach

Źródło: YouTube/@Mazprzygarach

Zdjęcia: screen YouTube/@Mazprzygarach

Egurrola przebił Gessler. Za sylwestrową kolację w jego restauracji trzeba zapłacić fortunę
Czy w Wigilię katolicy mogą jeść mięso? Kościół mówi jasno, niektórzy mogą być zdziwieni
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy