Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadna wieprzowina, ani wołowina, bo kotlety mielone wyjdą twarde. Lepsze jest inne mięso
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.12.2023 19:09

Żadna wieprzowina, ani wołowina, bo kotlety mielone wyjdą twarde. Lepsze jest inne mięso

kotlety mielone
Canva/decoplus.inc

Jak zrobić kotlety mielone, by były mięciutkie i soczyste? Ważny jest tu wybór właściwego mięsa. Dzięki niemu to danie wyjdzie, że palce lizać. Polecamy przepis na wyśmienite mielone, które są miękkie i niezwykle delikatne. 

Jakie mięso na kotlety mielone?

Czy robicie na obiad kotlety mielone? Ja często je przyrządzam, ale przyznam szczerze, że czasem efekt nie zachwycał. Wszystko dlatego, że mielone były zbyt twarde. Nie tego się spodziewałam, bo zależało mi, by danie było mięciutkie i soczyste. Co poszło nie tak? Okazuje się, że wybierałam mięso, które było zbyt chude. 

Jak widać, to nie zawsze jest atutem i może powodować kulinarne niepowodzenia. Dlatego już do kotletów mielonych nie używam wołowiny. Rezygnuję też z wieprzowiny, za to stawiam na bardzo delikatne mięso. Mielone robię z cielęciny, która nie jest zbyt chuda, ma dużo białka i nie za wiele tłuszczu. To bardzo delikatne mięso, z którego wychodzą mięciutkie mielone. 

cielęcina
Canva/MikeyGen73
Z takiego mięsa zrobię na Boże Narodzenie pieczeń huzarską. Zawsze proszą mnie o dokładki

Jak zrobić kotlety mielone z cielęciny?

Składniki:

  • 400 g mięsa cielęcego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Przyrządzenie mielonych z cielęciny zaczynamy od namoczenia bułki w mleku, odciśnięciu jej i dodaniu do mięsa. Potem dodajemy posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jako, sól i pieprz. 

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy masę na kotlety. Dolewamy też odrobinę mleka z moczenia po bułki. Białko jajka ubijamy z solą na sztywno i dodajemy do masy mięsnej. Formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. 

Mielone z cielęciny zachwycają miękkością

Kotlety mielone powinny być usmażone z dwóch stron na złoty kolor. Możemy podawać je z zasmażaną kapustą, buraczkami lub ulubioną surówką. Tak przyrządzone kotlety są niezwykle delikatne i mięciutkie. Taki efekt daje cielęcina oraz ubita piana z białka.

Dzięki niej kotlety mielone są puszyste, bardzo smaczne i po prostu rozpływają się w ustach. Takie danie możemy podać na rodzinny obiad. Mięciutkie mielone zasmakują nie tylko dorosłym, ale też najmłodszym smakoszom. Pisaliśmy o pysznych frykadelkach od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też przepis na bezglutenowe kotlety mielone. 

mielone
Canva/manyakotic

Źródło: winiary.pl, doradcasmaku.pl

Tagi: Mięso