Smakosze.pl Przepisy Takiego majonezu nie kupisz nigdzie. Bosacka dodaje do niego wyjątkowy składnik
screen z filmu na kanale YouTube EkoBosacka

Takiego majonezu nie kupisz nigdzie. Bosacka dodaje do niego wyjątkowy składnik

26 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Katarzyna Bosacka wrzuciła na YouTube istną petardę. Podzieliła się z internautami wyjątkowym przepisem na majonez. Jego tajemnica tkwi w dodatku domowego oleju szczypiorkowego. Teraz taki wykwintny sos możesz przyrządzić w swoim domu z okazji nadchodzących świąt.

Majonez Katarzyny Bosackiej zachwyca niebanalnym smakiem

Katarzyna Bosacka niejednokrotnie zwracała uwagę na zbyt chemiczny skład kupnych majonezów. Obecnie dodatkowo poszybowały w górę ich ceny. Zamiast więc kupować niepewny i drogi produkt, przygotuj własnoręcznie jego odpowiednik. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad użytymi składnikami, a w dodatku zaoszczędzisz kilka złotych.

Przygotowanie majonezu wymaga cierpliwości i uwagi. Nie spiesz się w trakcie blendowania składników. Nieodpowiednio przyrządzony sos z łatwością rozwarstwi się w naczyniu. Do pełnego sukcesu potrzebne jest zachowanie uwagi i poświecenie odrobiny czasu.

Najlepsze kucharki wrzucają do rosołu ten składnik. Wychodzi nadzwyczaj złocisty

Przepis na szczypiorkowy majonez Katarzyny Bosackiej

Składniki na olej szczypiorkowy:

  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka oleju

Składniki na majonez:

  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Majonez Katarzyny Bosackiej z olejem szczypiorkowym krok po kroku

Przygotowanie majonezu Katarzyny Bosackiej zacznij od zrobienia smakowego oleju . W tym celu szczypiorek umyj i drobno posiekaj . Włóż go do garnka, zalej szklanką oleju i zacznij podgrzewać na niezbyt wysokiej mocy kuchenki, tak by zrobił się dobrze ciepły . Po ok. 2 minutach aromatyczny olej odstaw do ostygnięcia .

Ostudzony olej szczypiorkowy do majonezu zmiksuj za pomocą ręcznego blendera . Otrzymana emulsja powinna być w zupełności gładka . Tak przygotowany tłuszcz przelej do szklanki, z której wygodnie będzie go dolewać w trakcie robienia majonezu .

Do wąskiego, wysokiego naczynia wlej żółtko . Dodaj do niego musztardę francuską. Dolej ocet jabłkowy i niewielką ilość szczypiorkowego oleju. Całość zacznij blendować na niskich obrotach, trzymając końcówkę blendera cały czas przy dnie. Nie podnoś urządzenia do góry .

Kiedy majonez zacznie się emulgować, zwiększ obroty blendera . Zacznij też poruszać nim delikatnie na boki. Powoli dolewaj kolejne porcje szczypiorkowego oleju . Stopniowo i cierpliwie miksuj dalej sos .

W połowie kręcenia majonezu dopraw go do smaku solą i pieprzem . Dla balansu dołóż również cukier . Kontynuuj blendowanie, aż wszystkie składniki wyraźnie zgęstnieją i dobrze się połączą .

Gotowy majonez przełóż do wyparzonego i suchego słoiczka . Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu 3-4 dni . Zdrowy majonez bez dodatku oleju może być niemałym zaskoczeniem . Wielkanocne święta nie mogą obyć się bez tego charakterystycznego sosu .

posiekany szczypiorek.png
Canva / czarny_bez

Źródło: YouTube EkoBosacka

Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś
Jak szybko obrać jajka? Sposób Strzelczyka przyda się nie tylko w Wielkanoc
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy