Takiego majonezu nie kupisz nigdzie. Bosacka dodaje do niego wyjątkowy składnik
Katarzyna Bosacka wrzuciła na YouTube istną petardę. Podzieliła się z internautami wyjątkowym przepisem na majonez. Jego tajemnica tkwi w dodatku domowego oleju szczypiorkowego. Teraz taki wykwintny sos możesz przyrządzić w swoim domu z okazji nadchodzących świąt.
Majonez Katarzyny Bosackiej zachwyca niebanalnym smakiem
Katarzyna Bosacka niejednokrotnie zwracała uwagę na zbyt chemiczny skład kupnych majonezów. Obecnie dodatkowo poszybowały w górę ich ceny. Zamiast więc kupować niepewny i drogi produkt, przygotuj własnoręcznie jego odpowiednik. Dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad użytymi składnikami, a w dodatku zaoszczędzisz kilka złotych.
Przygotowanie majonezu wymaga cierpliwości i uwagi. Nie spiesz się w trakcie blendowania składników. Nieodpowiednio przyrządzony sos z łatwością rozwarstwi się w naczyniu. Do pełnego sukcesu potrzebne jest zachowanie uwagi i poświecenie odrobiny czasu.
Przepis na szczypiorkowy majonez Katarzyny Bosackiej
Składniki na olej szczypiorkowy:
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 szklanka oleju
Składniki na majonez:
- 1 żółtko jajka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2-3 łyżeczki octu jabłkowego
- sól
- cukier
- pieprz
Majonez Katarzyny Bosackiej z olejem szczypiorkowym krok po kroku
Przygotowanie majonezu Katarzyny Bosackiej zacznij od zrobienia smakowego oleju . W tym celu szczypiorek umyj i drobno posiekaj . Włóż go do garnka, zalej szklanką oleju i zacznij podgrzewać na niezbyt wysokiej mocy kuchenki, tak by zrobił się dobrze ciepły . Po ok. 2 minutach aromatyczny olej odstaw do ostygnięcia .
Ostudzony olej szczypiorkowy do majonezu zmiksuj za pomocą ręcznego blendera . Otrzymana emulsja powinna być w zupełności gładka . Tak przygotowany tłuszcz przelej do szklanki, z której wygodnie będzie go dolewać w trakcie robienia majonezu .
Do wąskiego, wysokiego naczynia wlej żółtko . Dodaj do niego musztardę francuską. Dolej ocet jabłkowy i niewielką ilość szczypiorkowego oleju. Całość zacznij blendować na niskich obrotach, trzymając końcówkę blendera cały czas przy dnie. Nie podnoś urządzenia do góry .
Kiedy majonez zacznie się emulgować, zwiększ obroty blendera . Zacznij też poruszać nim delikatnie na boki. Powoli dolewaj kolejne porcje szczypiorkowego oleju . Stopniowo i cierpliwie miksuj dalej sos .
W połowie kręcenia majonezu dopraw go do smaku solą i pieprzem . Dla balansu dołóż również cukier . Kontynuuj blendowanie, aż wszystkie składniki wyraźnie zgęstnieją i dobrze się połączą .
Gotowy majonez przełóż do wyparzonego i suchego słoiczka . Przechowuj go w lodówce i zużyj w ciągu 3-4 dni . Zdrowy majonez bez dodatku oleju może być niemałym zaskoczeniem . Wielkanocne święta nie mogą obyć się bez tego charakterystycznego sosu .
Źródło: YouTube EkoBosacka