Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o oleju. Najlepszy majonez zrobisz z 2 zdrowych składników
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.03.2023 13:01

Zapomnij o oleju. Najlepszy majonez zrobisz z 2 zdrowych składników

lekki majonez bez oleju
Screeny z filmu pochodzą z kanału Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją Do Gotowania na YouTube

Majonez bez oleju jest zdrowy, smaczny i lekki. Przygotujesz go z serka wiejskiego, musztardy, jajka i podstawowych przypraw. Majonez jest gęsty, nie rozwarstwia się, nie warzy. Będzie pysznym dodatkiem do sałatki jarzynowej i innych dań.

Domowy majonez z serka wiejskiego. Tani, smaczny i zdrowy zamiennik kultowego produktu

Majonez jest niezastąpionym dodatkiem wielu potraw. Sałatka jarzynowa, jajka faszerowane to tylko niektóre przykłady dań, w których nie może zabraknąć tego produktu. Niestety gotowy majonez jest drogi, bardzo kaloryczny i nafaszerowany chemią, aby mógł stać miesiącami na sklepowych półkach, a później w lodówce.

W sieci znajdziemy wiele przepisów na domowy majonez, który jest o wiele zdrowszy. Większość z nich jednak ma sporą zawartość oleju, przez co produkt do lekkich również nie należy. Mało kto wie, że majonez możemy zrobić z serka wiejskiego. Jest lekki, kremowy, gęsty i zawiera mało kalorii.

Do przygotowania majonezu bez oleju wykorzystamy serek wiejski, ugotowane na twardo jajko, musztardę, sól i pieprz. Tylko z tych składników zrobimy doskonały dodatek do sałatek i jajek na twardo. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania.

 

Ostra awantura w „Kuchennych Rewolucjach”. Jeszcze nikt tak nie obraził Gessler

Przepis na lekki majonez bez oleju

Składniki:

  • 500 g serka wiejskiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • jajko
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić majonez z serka wiejskiego?

Serek wiejski przełóż do wysokiego naczynia. Przełóż go w taki sposób, aby nie zebrać wody z wierzchu. Dodaj musztardę, sól, pieprz i blenduj przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. 

Ugotuj jajko na twardo. Pokrój je i jeszcze ciepłe dodaj do serka. Blenduj do uzyskania gęstego majonezu. Majonez przełóż do miseczki lub mniejszego słoika i wstaw do lodówki.

Na Wielkanoc przygotuj sałatkę jarzynową Magdy Gessler i jajka faszerowane. Do potraw wykorzystaj lekki majonez bez grama oleju.

jajka z majonezem.jpg
canva/Jaques PALUT