Zapomnij o oleju. Najlepszy majonez zrobisz z 2 zdrowych składników
Majonez bez oleju jest zdrowy, smaczny i lekki. Przygotujesz go z serka wiejskiego, musztardy, jajka i podstawowych przypraw. Majonez jest gęsty, nie rozwarstwia się, nie warzy. Będzie pysznym dodatkiem do sałatki jarzynowej i innych dań.
Domowy majonez z serka wiejskiego. Tani, smaczny i zdrowy zamiennik kultowego produktu
Majonez jest niezastąpionym dodatkiem wielu potraw. Sałatka jarzynowa, jajka faszerowane to tylko niektóre przykłady dań, w których nie może zabraknąć tego produktu. Niestety gotowy majonez jest drogi, bardzo kaloryczny i nafaszerowany chemią, aby mógł stać miesiącami na sklepowych półkach, a później w lodówce.
W sieci znajdziemy wiele przepisów na domowy majonez, który jest o wiele zdrowszy. Większość z nich jednak ma sporą zawartość oleju, przez co produkt do lekkich również nie należy. Mało kto wie, że majonez możemy zrobić z serka wiejskiego. Jest lekki, kremowy, gęsty i zawiera mało kalorii.
Do przygotowania majonezu bez oleju wykorzystamy serek wiejski, ugotowane na twardo jajko, musztardę, sól i pieprz. Tylko z tych składników zrobimy doskonały dodatek do sałatek i jajek na twardo. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania.
Ostra awantura w „Kuchennych Rewolucjach”. Jeszcze nikt tak nie obraził Gessler
Przepis na lekki majonez bez oleju
Składniki:
- 500 g serka wiejskiego
- 2 łyżeczki musztardy
- jajko
- sól
- pieprz
Jak zrobić majonez z serka wiejskiego?
Serek wiejski przełóż do wysokiego naczynia. Przełóż go w taki sposób, aby nie zebrać wody z wierzchu. Dodaj musztardę, sól, pieprz i blenduj przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa.
Ugotuj jajko na twardo. Pokrój je i jeszcze ciepłe dodaj do serka. Blenduj do uzyskania gęstego majonezu. Majonez przełóż do miseczki lub mniejszego słoika i wstaw do lodówki.
Na Wielkanoc przygotuj sałatkę jarzynową Magdy Gessler i jajka faszerowane. Do potraw wykorzystaj lekki majonez bez grama oleju.