Smakosze.pl

Screeny z filmu pochodzą z kanału Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją Do Gotowania na YouTube

Zapomnij o oleju. Najlepszy majonez zrobisz z 2 zdrowych składników

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Majonez bez oleju jest zdrowy, smaczny i lekki. Przygotujesz go z serka wiejskiego, musztardy, jajka i podstawowych przypraw. Majonez jest gęsty, nie rozwarstwia się, nie warzy. Będzie pysznym dodatkiem do sałatki jarzynowej i innych dań.

Domowy majonez z serka wiejskiego. Tani, smaczny i zdrowy zamiennik kultowego produktu

Majonez jest niezastąpionym dodatkiem wielu potraw. Sałatka jarzynowa, jajka faszerowane to tylko niektóre przykłady dań, w których nie może zabraknąć tego produktu. Niestety gotowy majonez jest drogi, bardzo kaloryczny i nafaszerowany chemią, aby mógł stać miesiącami na sklepowych półkach, a później w lodówce.

W sieci znajdziemy wiele przepisów na domowy majonez, który jest o wiele zdrowszy. Większość z nich jednak ma sporą zawartość oleju, przez co produkt do lekkich również nie należy. Mało kto wie, że majonez możemy zrobić z serka wiejskiego. Jest lekki, kremowy, gęsty i zawiera mało kalorii.

Do przygotowania majonezu bez oleju wykorzystamy serek wiejski, ugotowane na twardo jajko, musztardę, sól i pieprz. Tylko z tych składników zrobimy doskonały dodatek do sałatek i jajek na twardo. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Mikołaj Drożdżyński - Z Pasją do Gotowania.

 

Awantura w „Kuchennych Rewolucjach”

Ostra awantura w „Kuchennych Rewolucjach”. Jeszcze nikt tak nie obraził Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przepis na lekki majonez bez oleju

Składniki:
  • 500 g serka wiejskiego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • jajko
  • sól
  • pieprz

 

Jak zrobić majonez z serka wiejskiego?

Serek wiejski przełóż do wysokiego naczynia. Przełóż go w taki sposób, aby nie zebrać wody z wierzchu. Dodaj musztardę, sól, pieprz i blenduj przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa. 

Ugotuj jajko na twardo. Pokrój je i jeszcze ciepłe dodaj do serka. Blenduj do uzyskania gęstego majonezu. Majonez przełóż do miseczki lub mniejszego słoika i wstaw do lodówki.

Na Wielkanoc przygotuj sałatkę jarzynową Magdy Gessler i jajka faszerowane . Do potraw wykorzystaj lekki majonez bez grama oleju.

jajka z majonezem.jpg
canva/Jaques PALUT
tarcie marchewki na surówkę

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji. Babcia Basia zawsze stawia na 1 dodatek

CZYTAJ DALEJ
Paprykarz z makreli

Weź makrelę i rozgnieć widelcem. W chwilę zrobisz uwielbiany przysmak z PRL-u

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >