Smakosze.pl

screen z filmu na kanale YouTube e-PrzepisyKulinarne

Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś

26 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy. 

Sernik na mleku i oleju to najlepszy patent

Sernik przygotowany według poniższego przepisu jest wyjątkowo kremowy i wilgotny. Jego pałaszowanie to sama przyjemność. Każdy przy stole koniecznie będzie chciał poznać przepis na taki specjał. Nic dziwnego, gdyż to ciasto jest po prostu obłędne.

Sałatka jarzynowa z przepisu babci Jadzi

Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler

CZYTAJ DALEJ

Przepis na delikatny i aksamitny sernik

Składniki:
  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1-2 szklanki cukru (zależnie od preferencji smakowych)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • sok z ½ cytryny + skórka otarta z owocu
  • kakao do dekoracji

Jak upiec pyszny sernik na mleku i oleju?

Przygotuj spód do sernika. W tym celu blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie w formie ułóż warstwę herbatników w wybranym smaku. Ciasteczka powinny ściśle do siebie przylegać.

Przygotuj masę serową na sernik. Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego mleko, olej, żółtka, jajka i cytrynę. Po wymieszaniu wszystkich składników dosyp do nich cukier wanilinowy i taką ilość cukru, aby uzyskać optymalny dla siebie poziom słodkości. Na sam koniec do masy sernikowej dołóż budyń i połącz wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Staranie wymieszaną masę na sernik delikatnie przełóż na spód z herbatników. Zrób to powoli, aby twaróg nie wypchnął ciasteczek ku górze. Na sam koniec wyrównaj powierzchnię ciasta.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wstaw do niego sernik i piecz ok. 60 minut. Gotowe ciasto wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik podawaj po całkowitym ostygnięciu, udekorowany tak, jak lubisz. Niezwykły przepis na sernik Makłowicza zawiera w sobie zaskakujący składnik . Wiemy, jak popularne ciasto znosi mrożenie na potem .

mieszanie ciasta na sernik.png
Canva / JanJBrand

 

proste ciasto kawowe na każdą okazję

Wlej kawę do mąki i wymieszaj. Ten przepis jest już hitem

CZYTAJ DALEJ
Czego nie zamawiać w McDonald's?

Pracowała w McDonald's przez 2 lata. Zdradziła czego nigdy tam nie zamawiać

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]