Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.03.2023 10:11

Puszysty sernik z mlekiem i olejem. Lepszego w życiu nie jadłeś

puszysty sernik na Wielkanoc
screen z filmu na kanale YouTube e-PrzepisyKulinarne

Znamy najlepszy przepis na aksamitny sernik. Dzięki dwóm dodatkom będzie lekki i idealnie wilgotny. Apetyczne ciasto warto przygotować na spodzie z herbatników. Dzięki temu zyskamy nie tylko wyjątkowy smak deseru, ale także oszczędzimy sobie sporo pracy. 

Sernik na mleku i oleju to najlepszy patent

Sernik przygotowany według poniższego przepisu jest wyjątkowo kremowy i wilgotny. Jego pałaszowanie to sama przyjemność. Każdy przy stole koniecznie będzie chciał poznać przepis na taki specjał. Nic dziwnego, gdyż to ciasto jest po prostu obłędne.

Babcia Jadzia robi najlepszą sałatkę jarzynową. 1 dodatek zaskoczyłby nawet Gessler

Przepis na delikatny i aksamitny sernik

Składniki:

  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych lub kakaowych
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1-2 szklanki cukru (zależnie od preferencji smakowych)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • sok z ½ cytryny + skórka otarta z owocu
  • kakao do dekoracji

Jak upiec pyszny sernik na mleku i oleju?

Przygotuj spód do sernika. W tym celu blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie w formie ułóż warstwę herbatników w wybranym smaku. Ciasteczka powinny ściśle do siebie przylegać.

Przygotuj masę serową na sernik. Twaróg przełóż do miski, dodaj do niego mleko, olej, żółtka, jajka i cytrynę. Po wymieszaniu wszystkich składników dosyp do nich cukier wanilinowy i taką ilość cukru, aby uzyskać optymalny dla siebie poziom słodkości. Na sam koniec do masy sernikowej dołóż budyń i połącz wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.

Staranie wymieszaną masę na sernik delikatnie przełóż na spód z herbatników. Zrób to powoli, aby twaróg nie wypchnął ciasteczek ku górze. Na sam koniec wyrównaj powierzchnię ciasta.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Wstaw do niego sernik i piecz ok. 60 minut. Gotowe ciasto wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Sernik podawaj po całkowitym ostygnięciu, udekorowany tak, jak lubisz. Niezwykły przepis na sernik Makłowicza zawiera w sobie zaskakujący składnik. Wiemy, jak popularne ciasto znosi mrożenie na potem.

mieszanie ciasta na sernik.png
Canva / JanJBrand