Idealny do jaj i wędlin. Sos tatarski bije na głowę majonez
Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień.
Majonez to podstawa sosu tatarskiego
Podstawą sosu tatarskiego jest majonez. Możecie wykorzystać gotowy lub przygotowany własnoręcznie. Ta druga opcja też jest prosta i gwarantuje, że skład majonezu będzie naturalny, dokładnie taki, jak lubicie. Jednak tym, co decyduje o smaku sosu tatarskiego, są posiekane, marynowane warzywa. Ich dobór, ilość i proporcje przesądzają o końcowym smaku tego wybornego dodatku.
Jak zrobić sos tatarski? To bardzo proste
Składniki:
- ok. 250 ml majonezu
- 3-4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka marynowanych cebulek
- kilka marynowanych grzybków
- ok. 1 łyżeczka musztardy
- ok. 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- cukier do smaku
- sól, pieprz
Przygotowanie sosu tatarskiego krok po kroku
Majonez wymieszaj ze śmietaną lub jogurtem, tak, by powstał gęsty, gładki sos. Odsączone z zalewy ogórki, cebulki i grzybki pokrój w drobną kostkę, dorzuć je do majonezu ze śmietaną i wymieszaj.
Teraz sos dopraw do smaku musztardą, chrzanem i sokiem z cytryny. Dodaj też do niego wedle gustu trochę soli, pieprzu i cukru. Na koniec połącz sos z drobno posiekaną natką pietruszki.
Sos tatarski wstaw na przynajmniej pół godziny do lodówki, by jego składniki dobrze się poprzenikały. Możesz go też przełożyć do słoika i trzymać w lodówce do kilku dni.
Sos tatarski w nieco innej wersji
Jeśli nie odpowiada ci zbyt wyrazisty smak sosu tatarskiego z marynowanymi dodatkami, spróbuj jego nieco łagodniejszej wersji. Wystarczy, że zamiast cebulek marynowanych dodasz pół świeżej, posiekanej cebuli. Przed dodaniem do sosu możesz ją umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i dokładnie osączyć. Dzięki temu jej smak będzie łagodniejszy.
Ogórki konserwowe możesz zaś zastąpić kiszonymi. Wprowadzą one do sosu nieco inne nuty smakowe i być może nie trzeba go będzie już doprawiać sokiem z cytryny.
Zamiast natki pietruszki do sosu tatarskiego możesz dodać inną zieleninę. Świetnie sprawdzi się też szczypiorek lub koperek. W miejsce cukru możesz zaś dodać odrobinę miodu.