Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko obrać jajka? Sposób Strzelczyka przyda się nie tylko w Wielkanoc
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.03.2023 08:56

Jak szybko obrać jajka? Sposób Strzelczyka przyda się nie tylko w Wielkanoc

jajka sposobem Tomasza Strzelczyka
Screen z filmu na kanale YouTube @ODDASZFARTUCHA

Masz dość żmudnego i czasochłonnego obierania jajek? Koniecznie sprawdź patent Tomasza Strzelczyka. Dzięki niemu ugotowane na Wielkanoc jajka obiorą się szybko, a ich wygląd będzie wyjątkowo estetyczny. Będziesz chętnie korzystać z tego patentu przez okrągły rok.

Tomasz Strzelczyk zna najlepszą metodę na obieranie jajek

Obieranie ugotowanych jajek potrafi być prawdziwym koszarem. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy na oporządzenie czeka wiele sztuk. Tomasz Strzelczyk podzielił się z internautami wyjątkowo skuteczną metodą. Od dziś obranie jajek jest naprawdę proste.

Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jak z drogich cukierni. Ciasto Marysieńka jest hitem

Jak Tomasz Strzelczyk obiera jajka?

Trik Tomasza Strzelczyka na obieranie jajek jest nie do podrobienia. Czynność staje się wyjątkowo prosta, a nawet przyjemna. Teraz nie musisz już spędzać długich minut w kuchni na usuwaniu skorupek. Możesz pozbyć się ich szybko i skutecznie.

Do efektywnego obierania jajek metodą Tomasza Strzelczyka nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń. Wystarczy garnek, miska z zimną wodą i dwie łyżki stołowe. Nigdy nie wrócisz już do starych nawyków w kwestii gotowania jajek

Tomasz Strzelczyk operację zaczyna oczywiście od ugotowania jajek. Co ciekawe, wrzuca je na wrzącą wodę. Od tego momentu wystarczy odliczyć minuty na konkretne czynności i jajka gotowe są do obierania.

Obieranie jajek sposobem Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Do wrzącej wody wsyp sporą szczyptę soli. Następnie za pomocą łyżki ostrożnie włóż do gorącego płynu jajka przeznaczone do ugotowania i obrania. Od ponownego zagotowania się wody odlicz 4 minuty.

Po upływie tego czasu każde z jajek wyjmij na moment na powierzchnię. Uderz łyżką w skorupkę tak, aby ta pękła. Naruszone delikatnie jajka wsadź z powrotem do garnka.

Całość gotuj przez kolejne 2,5 minuty. Na koniec ugotowane na twardo jajka wyjmij z wrzątku i przełóż do przygotowanej miski z zimną wodą. Po schłodzeniu skorupka będzie odchodzić z nich bez najmniejszego problemu. Wiemy, czy można przesadzić z ilością jajek na Wielkanoc. Świeżość kurzych jaj możesz sprawdzić przez włożeniem ich do koszyka.

Źródło: YouTube @ODDASZFARTUCHA