Takiej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłaś. Ciężko uwierzyć, że to połączenie smakuje tak dobrze
Czy macie ochotę na obiad z fasolką szparagową? Przeważnie zajadamy się nią z dodatkiem zasmażanej bułki tartej, jednak inne połączenie wypada jeszcze lepiej. Jest pyszne, a obiad z fasolką szparagową przygotujesz bardzo szybko. Koniecznie wypróbuj ten patent.
Fasolka szparagowa, czyli letnie pyszności
Fasolka szparagowa kojarzy nam się z latem i wakacyjnymi obiadami. To lubiane warzywo jest smaczne, zdrowe i pożywne. Warto korzystać z sezonu i cieszyć się smakiem fasolki szparagowej. Przypomnijmy, że fasolka zawiera dużo witamin i minerałów.
Jej jedzenie dostarczy nam witaminy A, C, beta-karotenu, potasu, magnezu i fosforu. Z fasolki przygotujemy pyszny dodatek do obiadu i różne sałatki. Jednak my polecamy obiad z fasolką szparagową w roli głównej. Wypróbuj ten paten i przygotuj smaczny oraz pożywny obiad.
Jak przygotować obiad z fasolką?
Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 3 łyżki masła
- ¾ szklanki bułki tartej
- 3-4 jajka
- sól
- pęczek posiekanego koperku
Fasolkę gotujemy, a na rozgrzaną patelnię dodajemy masło. Wsypujemy bułkę tartą i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Podsmażamy wszystko przez 2 minuty.
Następnie na patelnię wrzucamy ugotowaną fasolkę szparagową. Dokładnie mieszamy i na wierzch ostrożnie wlewamy jajka. Danie solimy i przykrywamy pokrywką. Podgrzewamy na małym ogniu przez kilka minut, aż jajka się zetną.
Obiad z fasolką szparagową, czyli dodaj jajko
Gdy jajka się zetną, posypujemy fasolkę koperkiem. Ten obiad z fasolką możemy podawać z ziemniakami lub z pieczywem. To tego niezwykle prostego i smacznego dania pasuje też kefir. Fasolkę z jajkami przygotujesz w kilka minut. Może być też podane jako ciepła kolacja.
Obiad z fasolką będzie świetną propozycją posiłku podczas letnich dni. Jest lekki, pożywny i smaczny. Fasolkę z jajkami polubi cała rodzina. To danie z patelni zniknie w mgnieniu oka. Pisaliśmy o tym , jak usunąć łyko z fasolki szparagowej . Podawaliśmy też przepis na marynowaną fasolkę.